Vilka filmer ser du? Vilka flöden på sociala medier läser du? Vilka relationsmiljöer vistas du i? Vilka tankar om dig själv och andra tänker du om och om igen? Vad äter du? Vilka slags nyheter dyker du dagligen ner i?

Allting kommunicerar till oss och vi absorberar det. Hur ser våra kognitiva/emotionella filter ut? Vad är det sista som våra ögon ser då vi släcker lampan om kvällen?

Vi påverkas mycket mer än vi kan föreställa och platsen där allting lagras, vare sig vi vill det eller inte, är i våra kroppar och psyken. Alltför mycket av det som vi tar emot, frivilligt och ofrivilligt, är skadligt för oss.

Vi jämför oss själv med andra; ser deras ”fantastiska” liv och sätter etiketten ”misslyckad” på vår egen person. Vi utvecklar passiv aggressivitet när vi läst tillräckligt många hårda och respektlösa kommentarer på t.ex. FB. Eller så blir vi ledsna och uppgivna gällande mänsklighetens tillstånd.

Många av oss behöver bli bättre på att låta oss ”smittas” av det som lyfter: sunda mänskliga möten, hoppingivande ord som ger energi, vackra miljöer, konst som kickar igång lusten till inspiration och kreativitet, samtal som tar oss till en ny och bättre nivå etc.

Det finns saker att förundras och känna tacksamhet över: kraften i naturen en månad som denna, din kropps enastående förmåga till rörelse, arkitektur, det porlande vattnet från en fontän, en kopp kaffe på en uteservering, banbrytande idéer på ett vitt papper i en bok, ditt barns skratt, lugnet under en promenad…

Vi är bl.a. här för att samla på oss bra intryck som skapar minnen och drejar vår livsinställning. Emellanåt känns livet nattsvart och då är det viktigare än någonsin att ha den där personen nära, eller vara öppen för samtalet med främlingen (några få meningsutbyten) kan göra resten av dagen.

Du och jag är på den här planeten under en väldigt kort period. En blinkning i jämförelse med evigheten. Vad sår och skördar vi? Hur behandlar vi kvinnan eller mannen i spegeln? Hur får vi andra att må då vägarna korsas?

Vi behöver göra det bästa av det som vi har till hands.

”Bryt dina destruktiva beteenden” – webinar onsdagen den 20/5 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach