Kvinnan är förtvivlad: ”Jag trodde att han var mannen i mitt liv! Och jag kvinnan i hans! Han sa fram tills bara för ett par dagar sedan att han älskade mig! Nu har han avslutat vårt förhållande. Vad gjorde jag för fel!?”

När en relation tar slut vill vi hitta förklaringar. Så väldigt mänskligt! Vi söker med ljus och lykta efter svar, och pekar ofta ut partnern eller oss själva som skuldbärare.

Inzoomande gällande vems felet är, tar över våra tankar. Beroende på personlighetsdrag så analyserar vi och lägger hela bördan på vår oss själva – vi är vad jag kallar ”inåtpekande”:

”Det var min svartsjuka som gjorde att han lämnade mig.”

”Jag drar alltid till mig fel sorts män!”

Eller så är vi ”utåtpekande”:

”Det går inte att lita på kvinnor!”

”Hon hade psykiska problem.”

”Det är hans uppväxt som gör att han inte kan ha en relation.”

(Vissa av påstående må vara sanna, men de hjälper oss inte på längre sikt).

Den utåtpekande personligheten ser sällan eller aldrig några fel inom sig själv och duckar inför den egna spegelbilden. Obehag kan hållas på avstånd genom höga emotionella murar.

Den inåtpekande har en helt annan infallsvinkel: ”Allt är mitt fel!” Vi riskerar att hamna i klorna på det egna dömandet och blir vår egen skoningslösa åklagare.

På många sätt har den utåtpekande personligheten det lättare, eftersom han eller hon inte behöver se sig själv och bristerna som bor därinne. Problemet är bara att det egna beteendet hamnar i replay. Gång på gång!

Inåtpekande personer glömmer ofta ett par saker: den andra partens del kring varför det tog slut. Eller att den f.d. partnern i kombinationen vi inte var den rätta – två i sig neutrala och ofarliga ämnen som blandas kan bli ohört giftiga.

Vissa relationer är inte menade hur ont det än gör inom oss. Kom ihåg att alla möten har någonting att lära oss om jaget.

Det är stort och moget att vända blicken inåt och ha styrkan att kunna se sig själv, men när det går över i ett ältande som bryter ned är vi på fel spår.

Frågan blir: hur kan vi se och få insikter utan att trycka till kvinnan/mannen framför spegeln?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Narcissism och härskartekniker – webinar den 19/1 kl 20.00. Du är varmt välkommen!