Känslan när någon ser på oss för första gången och säger det som gör att vi tänker: ”nu är det kanske äntligen min tur?” Vi har gått på kärleksdiet under alldeles för lång tid och vi är redo. Längtan efter kvinnan eller mannen som plockar fram de mest levande sidorna i våra personligheter är stark, och nu ska det väl äntligen vara dags?

Men det finns en skillnad som vi inte alltid registrerar: handlar det om kärlek eller uppmärksamhet? Det kan vid en första tanke verka enkelt att se vad som är vad, men våra sinnen är inte alltid helt nyputsade, utan starkt färgade av tidigare relationsminnen, förväntningar, ängslan etc. Det finns ofta ett nystan av känslor inom oss som kan vara allt annat än färdigsorterat.

Du och jag lever i en tidsepok där uppmärksamhet och bekräftelse inte ligger längre bort än avståndet till vår tekniska enhet. Våra fingrar behöver bara svepa över en upplyst skärm och minuter senare kan en ny kontakt ligga tillgänglig. Vi kan få röda hjärtan och likes som skänker omedelbar tillfredsställelse (även om den sällan är långvarig). Belöningsområdet i hjärnan begär mer! Det är helt fantastiskt att få känna sig sedd!

Frågan är om vi verkligen är sedda eller om det handlar om illusionen av att vara det? Det blixtsnabba utbytet av ikoner och chattmeddelanden kan förföra oss till att tro att något stort är på gång.

Personen som du känner attraktion till: är hon eller han på samma frekvens som du? Söker ni samma sak? Uppmärksamhet eller kärlek? Är du på det klara med vilka egenskaper som du söker i en partner? Har du gjort upp med gamla relationsbesvikelser? Kan du vara i ensamhet utan att drabbas av panik? Känner du det verkliga värdet inför din egen person?

Kärleken har alltid en fasett av uppmärksamhet med sig, men uppmärksamheten behöver definitivt inte ha kärlek som ingrediens. Personen som du nyligen har träffat eller som du under en längre tid har varit tillsammans med; är ni inne på samma stig? Önskar ni liknande? Är ni två älskande hjärtan eller hänger du ständigt i ovisshetens limbo?

Tänker du? Om jag bara ger tillräckligt med bekräftelse, så kommer det kanske att övergå till det som jag så innerligt behöver?

Vad vill du ska existera i ditt liv?

Syftet med en karuselldörr är att många människor snabbt och smidigt ska kunna passera in i en byggnad. Din personlighet är byggnaden, så vilken slags dörr vill du ska stå vid entrén? Min dörr är helt säkert inte en karuselldörr!

Konsten att möta rätt partner – föreläsning online torsdagen 4/1 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach