Vad är tabu mellan er? Vad undviker du att ta upp för att inte göra henne/honom upprörd, arg, ledsen, anklagande…? Vad får att ryka ihop? Vilka samtalsämnen är för känsliga?

Vad vågar din partner inte ta upp med dig?

Sex och pengar är minerad mark i många parförhållanden. När vi har försökt kommunicera vid ett oräkneligt antal tillfällen om vilka förändringar vi önskar i tvåsamheten, men mötts av irritation, oförstående och en retorik: ”men sån är jag! Varför måste du alltid krångla till det?” etc. tystnar vi!

Och i tystnaden verkar nerbrytningsprocessen av kärleken!

Varför är t.ex. sex och pengar så laddat? Därför att det handlar om känslor! Ofta oerhört starka sådana. Vad händer om vi är i ekonomisk beroendeställning till partnern? Känner vi att vi lever under en slags nåd som gör att vi inte borde kräva för mycket, eftersom hon/han står för ”kalaset”? Är ni två som är ekonomiskt jämnstarka men där det råder helt olika syn på spara och konsumera? Känner du att hon/han tar dina ekonomiska insättningar för givet?

Kan du uttrycka sexuella behov eller är du rädd för att framstå som gränslös, slampig, kinky, hämmad, tråkig…? Respekteras dina gränser för vad som är ok eller är du ständigt utsatt för övertalningskampanjer?

Det som vi undviker att prata om tenderar att växa sig starkare, vilket kan utgöra grunden till en skenande emotionell ränta, där problemen hamnar utom all kontroll.

Kroniskt undvikande av att samtala om ekonomin, eller undvikande av att lyfta det sexuella: ”vad behöver du av mig för att känna dig trygg? Levande? Attraktiv? Eller att sätta ord på våra egna känslomässiga gränser och behov: ”detta behöver jag!”

Vad representerar pengar för mig som individ? För dig? Hur kan vi skapa trygghet och balans i tvåsamheten?

Det handlar sällan om själva ämnet som vi tar upp, utan hur det sägs. Ingen människa i världen tycker om att känna sig förminskad och ignorerad. Så fort vi upplever att en partner är ute efter att vinna ”debatten” över oss, retirerar vi. Eller slår tillbaka med allt i ”vapenarsenalen”. Bitterhetspoäng läggs på hög tills förakt en dag tar vid, och då är det för sent.

Försök aldrig att övertyga den du lever tillsammans med om att din åsikt är den rätta. Att din ”filosofi” är vägen som ni ska följa. Det fungerar aldrig på lång sikt!

Vad behöver ni lyfta mellan er idag och prata om på ett sätt som ger en trygg atmosfär med högt i tak? Finns det något som du/ni har missat fram tills nu? Vad önskar du att din partner ska visa större förståelse inför? Vilka obalanser behöver justeras? Vad kan inte längre sopas under mattan?

Vad vill du helst inte prata om?

Livet efter narcissisten & att läka såren – webinar söndagen den 27/9 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach