separation, ensamhet, styrka

Det är förvånansvärt många män jag hör resonera:

”det gäller att leverera för annars stannar de inte.

Vad skall hon med till mig egentligen? Jag är ingen akademiker, vilket hon är.

Jag kämpar och kämpar – har lagt hur mycket pengar och svett i huset som helst för att bevisa att jag duger – ändå rädd för att hon skall tröttna.

Hon klarar inte av att se mig svag.”

En djup känsla av otillräcklighet är självkänslans/relationens stora fiende. Ser hur den motiverar och driver vissa till prestation som fullständigt dränerar. Det startade troligen tidigt i livet: ”du får uppmärksamhet och kanske en del kärlek om du ständigt bevisar dugligheten.”

Jakten på att vara omtyckt följer med in i relationer.

Det ligger nära till hands att söka sig till det välbekanta: prestation för kärlek. Vad händer när två med liknande ”filosofi” möts? Tanken kommer upp: varför ”väljer” vi den partner vi gör? Hur mycket projicerar vi ut den egna otillräckligheten?

Ja, vad skall hon med dig till egentligen?

Låt mig rikta tankegången åt ett annat håll: vad ser du dig själv göra när du känner dig som mest äkta? Tycker du om dina vanor?

När du har fokus på att vara kommunikativt tillgänglig, avslappnat omtänksam, presterande utifrån ett medvetet syfte och inte driven av rädsla att förlora, blir allt mycket lugnare.

Var själv i en prestationsrelation för några år sedan. En natt drömde jag att jag var med i en triathlon tävling som aldrig tog slut. När jag skulle över mållinjen – utmattad och nöjd, var det dags att fortsätta på nytt igen. Och igen.

Jag vet vilka starka psykologiska krafter som ligger i drivet att bevisa. Men frågan är: varför vara rädd att förlora någon, där du inte kan vara hela du? Även i sårbarheten.

Och en annan tanke: tänk om personen vid din sida inte söker efter det du automatiskt antar/tror hon vill ha? Emellanåt behöver vi stanna upp och ifrågasätta övertygelserna vi har om andra och oss själva.

Jaga inte kärleken. Den ges ALLTID frivilligt. Annars får det vara.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare