kärlek, relationer

Efter gårdagens inlägg vill jag säga en sak: vi är MER ÄN vår historia. Vi måste inte nödvändigtvis vara det förgångnas slavar. Tänker inte presentera några ”7 smarta steg för att bli fullständigt hel” – det fungerar inte så. Det är som att ge sig själv nyårslöftet att träna EN vecka på gymmet 2015 med förväntan om att bli vältränad.

Vad vi KAN göra är att börja iaktta oss själva, avslöja repetitiva beteenden, bortförklaringar, intellektualisering och alltför stort analyserande kring varför partnern eller exet är som de är. Samtidigt är det sistnämnda så oerhört mänskligt eftersom smärta driver oss till att försöka förstå. Men – det är långt mer fruktsamt att gå till sig själv:

”Varför väljer jag att vara i en relation som gör mig olycklig?”

”Vilka återkommande mönster i mig själv ser jag ständigt upprepas?”

”Varför väljer jag den partner jag gör?”

”Vad exakt behöver jag göra för att bryta sådant drar mig nedåt?”

Hur kan du förstå varför en partner gör som de gör när de oftast inte själva gör det? Och även om han eller hon inser problematiken på ett förnuftsmässigt plan, upprepas samma gamla vanor om och om igen.

Istället: Vad vill du? VAD VILL DU? Du min bloggvän?

Hur tänker du må i parrelationen? I en framtida?

Vilket reagerande/agerande I DIG behöver brytas?

Jag säger inte att det är lätt, men det börjar någonstans – en tanke – längtande känsla.

Vi behöver skapa inre miljöer i oss själva som ger förutsättningar för ett sant liv. Visst sätter du inte en växt som är beroende av mycket solljus i ett mörkt rum? Rätt vattenmängd och lite växtnäring emellanåt. Vanor formar hjärnan/kroppen och vårt förhållningssätt till allt.

Det finns delar inom våra personligheter som vi behöver vara livvakter åt – som måste skyddas från förgiftande relationsbeteenden.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare