Jag ser vanor som något av det mest potenta som finns – skulptören som mejslar fram våra liv. Upprepningarna över tid som bygger verkligheter.

Om vi verkligen vill förändra något är det i vardagens alla sammanlagda beslut och handlingar (medvetna såväl som omedvetna) det inleds.

Händer saker bara dig eller är du en delaktig aktör? Någon jag känner började gå upp en timme tidigare på mornarna – det spred sig som ringar på vattnet och hade positiv effekt på en massa områden. En annan person började säga: ”jag vill ha detta… istället för: ”jag vill inte …” Den emotionella frekvensen förändrades dramatiskt.

När det kommer till parrelationer har många av oss beteenden vi behöver sätta stopp för – om vi inte i full fart tänker köra utför relationsstupet.

Något jag alltför ofta ser men som inte alla orkar erkänna inför sig själva, är tillplattandet av mannen/kvinnan framför spegeln. Vi behöver sluta med det! Är väl medveten om att vi bär med oss relationsskador från förr: tillitssår, rädsla för att inte duga, ovisshet, dålig självkänsla etc. som kan förlama. Låt det inte stå i vägen.

Vi behöver även ta steget tillbaka och avsluta övertolkande gällande vad en partner säger och gör – lägga in spam i hennes/hans meningar. Åsikter och värderingar om personen vid sidan om dödar passionen.

Sluta med den mördande tystnaden – den bryter ned trygghet och förtroende. Den ger utrymme åt destruktiva fantasier: eldsprutande drakar som slukar känslomässig energi.

Börja se och lyssna bortom orden – kommunicera: ”jag finns här och vill förstå djupet inom dig.” Kärlek är att kunna se mer än det snäva som kanske för tillfälligt är. Även potentialerna som är på väg ut i dagsljuset behöver hyllas.

Förändra ditt liv på trettio dagar – webinar onsdagen den 15/5 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach