Våra mobiler är fyllda utav ”misslyckade” bilder. Vi uttalar klumpigheter och gör ogenomtänkta saker. Vi tappar humöret när barnen kör på för hårt med sitt, även om vi läst böcker och bloggar i hur man ska bemöta de unga. Vi kommunicerar emellanåt likt en galen och svårt berusad apa, fast relationsterapeuten sa: ”tänk nu på detta…” Vi anklagar oss själva och en partner, trots att vi vet att det inte leder till någonting konstruktiv. Vi lyckas inte hålla dieten som vi stenhårt har anammat. Vilket nyårslöfte gav du dig själv 31 december 2017? Vad hände?

Vi är människor! Och vi kan omöjligt leva upp till idealen som vi håller tätt inpå. Jag älskar den mänskliga själens skavanker! Det vilar nämligen väl fördolda skatter där nere i ”mörkret.”

Det finns en hel industri som säger: ”du kan göra allt du vill! Allt är möjligt om du tänker rätt! Universum är med dig i precis allt!” Och så sväljer vi betena och anklagar oss själva när vi faller till föga.

Allting är inte möjligt! Men det finns däremot mycket som vi kan göra. Jag kommer t.ex. aldrig att bli en mästare på siffror. Men jag skapa ämnen att föreläsa om och jag har fått gåvan att kunna skriva. Oavsett vad som händer i mitt liv i övrigt, så skriver jag. Det är min naturkraft som ingenting kan stoppa.

Vilken är din! Vilket är ditt alldeles unika område?

Jag ser hur många människor har hamnat i trans av att ha lyssnat på föreläsningar, läst böcker och bloggar, pratat med vänner/väninnor och anammat bilden av det perfekta förhållandet och den magiska kärleken. I lika stor del som vi lyfts av det, så drabbas vi av besvikelser. Starka och laddade känslobilder byggs upp inom oss av förväntningar. Men när vi en dag möter personen som vi blir förälskade i, sätter vi inledningsvis honom eller henne på piedestal. Det är dopamin och oxytocin som har lyft upp subjektet för din kärlek (egentligen romantiska kickar).

Efter ett tag kommer du att se hela personen, med alla sina fel och brister. Vem har han/hon nu förvandlats till? Vad händer med förhållandet när även du tvingas kliva ner från prispallens förstaplats?

Jag älskar frakturerna i det mänskliga, därför att det vilar skönhet i avkläddheten! Det icke retuscherade. Ett rufsigt morgonhår och en kaffefläck på morgonrocken. Eller det fantastiska i att se hur en person har tagit till sig ett budskap, internaliserat det och i handling visar någonting enastående: utveckling!

Se honom eller henne, och dig själv såsom det är, inte hur dina agendor tycker att det borde vara. För flera år sedan sa jag åt några killar att dra varsitt rakt streck med pensel på en gräsmatta, men de var så upptagna med att ha koll på de andra, att deras egna streck blev helt åt skogen krokiga. När vi slutar peka ut andra, så kan vi få de egna linjerna på ett sätt som inte kolliderar…

Kan du älska sprickorna i en annan så att han eller hon kan älska dem i sig själv? Kan du ge kärlek på ett sådant sätt, att den andre personen vinner modet att visa sig sårbar? Det är en stor och vacker konst!

Därför blir du den du blir tillsammans med en narcissist och så lämmar du – webinar tisdagen den 31 juli klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach