Den som hoppades på en skön åktur i öppen bil på en jämn landsväg längsmed grönskande böljande fält mot solnedgången blir rejält överraskad. Den som har inställningen att kärleken lever av sitt eget behagliga rus och att om man bara träffat den rätta så ”ordnar sig allt.”

I en tid då många har flera längre förhållanden bakom sig och lever i nya konstellationer med barn, bonusbarn, ett ex, en sambos/frus/mans ex att förhålla sig till, nya vanor och traditioner, så vet både du och jag att våra tids relationer testas till det yttersta. Jag garanterar att attraktion, passion och kärlek inte räcker! Det behövs mycket, mycket mer än blommor, middagar ute, resor och fantastisk sex.

Kärleken är ingen fribiljett till den eviga bekvämligheten och njutningen. Kärleken tvingar oss att se och möta våra egna jag så att vi kan finnas där för en annan. Kärleken maler sönder våra egon så att vi kan vara själsligt nakna och därmed ärliga.

Vi behöver förstå innebörden av och praktisera emotionell kärleksintelligens.

Att kunna kommunicera på ett medkännande sätt är en förutsättning för att det ska kunna bli en fortsättning på visamheten. Det som vi ännu inte förstår kommer vi att behöva lära.

En kvinna berättar om det hon står inför: ”han var och är allt som jag längtat efter i en man, men jag ser också de oerhörda utmaningarna. En dominant f.d. fru och mamma till hans tre pojkar, varav en med särskilda behov. Jag hade levt som singel i flera år och var van vid ensamtid, vänner och lugn när jag behövde det. Nu är verkligheten en helt annan!”

Om det är någonting som vi behöver idag, så är det stillhetens oaser där vi gör lite eller ingenting. En kaffe/te, en skön fåtölj och en bok. Vi behöver göra det minimalistisk för oss själva så att vi kan komma i kontakt med lugn och klokskap inombords, annars bränner vi ljuset från två ändar. Det moderna förhållandet kräver att vi fyller på våra batterier med måbra-tid, därför att stress berövar oss empati och förmågan till självreflektion.

Hur hanterar du krav och förväntningar? På vilket sätt sorterar du bland alla intryck och utmaningar?

Så lär du ditt barn att tycka om och respektera sig själv – webinar torsdagen den 5/7 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach