”Om jag går ut en kväll eller dejtar via nätet, slutar det alltid med att mannen som jag träffar aningen är upptagen, inte är klar med sitt ex eller inte vet hur man ska bete sig i en relation.”

Kvinnan anklagar sig själv för att hela tiden ”dra till sig fel sorts män.” Det finns många varianter gällande hur vi kan hamna i förhållanden som inte är bra för oss:

  1. Vi ser tidiga varningstecken, men vi ignorerar dem och räknar med att tiden ska ta hand om det mesta.
  2. Vi söker oss på ett omedvetet plan till personer som representerar ett visst mans/kvinnoideal, och dessa ideal är inte alltid hälsosamma för oss. Inte sällan är det passion som helt styr och gör oss blinda.
  3. Vi har en svag självbild som gör att vi ”nöjer” oss med den som vill ha oss. ”Allt är bättre än att tvingas vara ensam.”

En man berättar: ”Jag är intelligent, ser bra ut, har fantastiska vänner, kommer från en kärleksfull familj, älskar mitt jobb och tjänar bra…Men jag hamnar alltid med kvinnor som i mina ögon är ytliga.”

Jag: ”Vad tror du att det är för bild av dig själv som du presenterar när du träffar någon? Missförstår kvinnorna du möter din person?”

Relationer, även de misslyckade har någonting att lära oss. En partner eller förhållande fungerar likt en spegel som kommunicerar: ”Detta är hur du ser på dig själv. Detta är vad du nöjer dig med! Fram tills nu har du sökt på dessa platser – vad tänker du göra nu? Tänker du lära dig av erfarenheterna eller behövs det några rundor till?”

Kom ihåg att det långt ifrån alltid är som jag skriver ovan – Emellanåt har vi otur (ja, jag tror på att även oturen finns) och då handlar det om att borsta av sig och gå vidare. Men när vi ser mönster i våra relationer är det dags att stanna upp och reflektera.

På en djupare omedveten nivå, kan det vara så att vi försöker få ordning på den tidigaste relationen i livet – den till föräldern/föräldrarna. Om vi t.ex. i barndomen/tonårsperioden hade en känslomässigt otillgänglig pappa eller mamma, kan vår emotionella längtan försöka reparera, genom att som vuxen söka oss till relationer: “där det minsann ska bli rätt.” Inte sällan hamnar vi i upprepningar som vi känner att vi inte kan styra över. Besvikelserna radar upp sig!

Vi kan även vara i klorna på vår instinkt. Vi utgår från enbart fysisk attraktion då vi träffar någon, vilket kan lura oss i grunden, eftersom vår tändningsgrad inte på något sätt garanterar en kärleksfull och omtänksam person.

När det kommer till sökandet efter en partner är det många pusselbitar som behöver passa in. Det bästa vi kan göra för oss själva, är att lära känna jaget så långt det går så att våra val blir friare och mer medvetna.

Liksom att lägga skuldbördan åt sidan och inte ständigt anklaga den egna personen för det som sker.

Om vår personlighet ofta fastnar i ältande och analyserande, behöver vi jobba med att kunna släppa taget och agera framåt istället för att låsa oss i historien.

Om vi däremot styrks av impulsivitet och bristande eftertänksamhet, behöver vi stärka vår förmåga att stanna upp för att kunna se klart.

Vad är i dina ögon icke förhandlingsbart i ett förhållande?

Så känner du igen en psykopat – webinar söndagen den 16 december klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach