Jag har fått frågan många gånger, både från kvinnor och män om varför de drar till sig fel sorts partners:

”Jag blir alltid tillsammans med kvinnor som inte är klara med sina ex.”

”Varför dras jag till män som är känslomässigt omogna och som senare visar sig ha varit otrogna?”

”Kvinnorna som jag träffar är bara ute efter det materiella.”

Det finns en kombination av orsakar som gör att vi blir tillsammans med personer som inte är bra för oss:

– Otur

– Oförmåga att läsa varningssignaler

– Ignorerande av varningstecken även om de är tydliga

– Vi försöker läka någonting inom oss själva genom att ständigt göra nya ”omtentor”

– Trasiga och/eller manipulativa människor

– Vi har inte klargjort inför oss själva vilka våra livsviktiga värderingar är

– Människor visar inledningsvis upp fasader

– Vi känner inte oss själva och vad vi egentligen behöver

Den stora majoriteten människor som vistas på relationsmarknaden har ett antal havererade förhållanden bakom sig, vilket betyder att många har ett bagage som kolliderar med vårt eget.

Scenariona är oändligt många: den som vi är förälskade i har ännu inte sålt bostaden som hon/han har tillsammans med sitt ex, vilket kan röra upp konflikter. Kvinnan eller mannen som vi träffar är övertygad om att hon/han är klar med sin förra relation, men sex månader tillsammans med dig, visar det sig inte vara så.

Förälskade och sexuellt attraherade människor visar nästan alltid upp sina bästa jag (vilket ligger i vår natur), men när vi kommer nära varandra på flera plan än det fysiska/romantiska, sätts strålkastarljuset på det osminkade. Fläckarna och frakturerna i våra personligheter blir tydliga och det är långt ifrån alltid så vackert som vi önskat.

Hoppet om förändring är en enormt potent kraft! Vi hoppas på att kvinnan eller mannen som vi träffar ska vakna, få insikter och förändras. Vi hoppas på att hon eller han bara genomgår en tillfällig kris och att allt snart blir bra.

”Det lynniga humöret beror nog bara på stress och nervositet?” Vi vill så gärna tro på det bästa!

Istället för att anklaga oss själv behöver vi reflektera kring vilka våra icke förhandlingsbara värderingar är, och sedan följa dem.

Våra känslor leder oss inte alltid rätt!

Pratar med kvinnan som berättar om hur känslomässigt otillgänglig pappan var under hennes uppväxt. Hur hon kämpade för att vara ”snäll och fin” inför honom. ”En dag skulle pappas kärlek blomma ut!” Denna hjärtdjupa längtan efter att få bli sedd och bekräftad följde henne senare genom alla vuxenrelationer, och i ”vanlig ordning” träffade hon män som inte var närvarande (tills hon bröt mönstret).

Vi kommer att ha otur. Vi kommer att drabbas av förälskelseblindhet. Vi kommer att möta personer som ljuger om sin relationsstatus. Våra egna sår kommer att ställa till det för oss.

Och: vi kommer att lära oss vad vi ska undvika. Vi kommer att bli bättre på att följa vår emotionella intelligens. Vi kommer att bli bättre på att skydda oss mot medberoende. Vi kommer att få fler och fler insikter om vad kärlek egentligen är och ser ut i praktiken. Det kan ta tid, men en dag klarar vi ”tentan”.

Förändra ditt liv på trettio dagar – webinar den 10/11 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach