Om vi enbart söker attraktion kommer vi att gå vilse. Om vi lockas av mystik och går igång på kampen för kärleken kommer vi att förlora oss själva.

Om vi inte känner våra grundvärderingar, eller känner dem, men ignorerar och låter instinkter styra våra val kommer vi likt kvinnan i rubriken fråga: ”varför dras jag till fel sorts män?”

Det finns en annan del i ekvationen som är viktig att ha med sig: människor visar ofta sina idealjag under det första halvåret. Du ser inte vem hon eller han är. Du ser och upplever fragment!

I vardagen; när vi utsätts för stress, frustration, motgångar etc. börjar människans psykologiska konturer bli allt tydligare. Masker faller.

Frågan ”varför dras jag till fel män?” kan bytas ut med: ”varför stannar jag kvar med en man eller kvinna som har visat flera allvarliga brister i sin personlighet?”

Här finns det flera emotionella krafter som spelar in:

  • Du har blivit starkt attraherad och förälskad vilket gör det oändligt mycket svårare att lämna personen.
  • Du lever på hoppet om att hon eller han ska jobba med sig själv, vinna insikter och förändras.
  • Du har gradvis börjat utveckla medberoende som på ett subtilt sätt suddar ut dina gränser för vad som är ok. Det som tidigare var ett tydligt ”nej!” blir till ett: ”min tolerans och kärlek kan nog få X att förstå och förändras.”
  • Du har separationsoro som gör att du skyddar dig mot smärtan att avsluta. Du skjuter ett beslut om avslut på framtiden.
  • Du förskönar en person som är allt annat än skön.
  • Ensamhet känns tråkig, tom och ångestladdad, vilket får dig att stanna.

Börja klargöra för dig själv vilken personlighet som i grunden är hälsosam för dig. Träna dig i att säga nej till attraktion gällande personer med en massa varningssignaler. Säg nej till emotionella kickar på bekostnad av tilliten. Säg nej till psykologiska renoveringsprojekt.

Gör upp med krafterna i ditt förflutna som styr dina val idag.

Fråga dig själv: ”vad för slags vill jag leva? Hur vill jag sova om nätterna? Vilka relationsbeteenden behöver jag exkludera från mitt liv? Hur känns kärlek och tillit?

”Börja lita på dig själv när du dejtar & valet av en partner” – webinar 30/6. Följ den här länken för anmälan.

-Michael