Perioden innan han träffade henne var lugn och stabil. Mannen hade levt som singel i två år och före det i ett förhållande under femton år, vilket han beskriver som respektfullt och tryggt. Passion saknades dock.

Och så en dag träffar han kvinnan som ”har allt det som saknades i äktenskapet”; engagemang, äventyr, sexuell aptit, spontanitet och ”en hel del galenskap”. Mannen kände att en ny dimension i livet hade öppnats upp, som fick honom att känna sig ”nyfrälst” och levande.

Men några månader in i tvåsamheten, börjar fler detaljer att visa sig på den gigantiska ”renässansmålningen”. Den första tiden stod han så nära ”konstverket” att det inte gick att se helheten. Han var förtrollad av knappt någon decimeter av skapelsen, vilket gjorde honom blind för helheten som inte alls var lika vacker som blomsterprakten i det nedre vänstra hörnet.

Oj, vad han älskade ”blommorna” som representerade hennes utseende, passion, sätt att uppmärksamma honom, komplimanger, intelligens och sexet:

”Jag trodde inte att det var möjligt att känna så här. Så levande!”

Men smekmånaderna börjar gå mot sitt slut och hela ”målningen” visar sig. Motivet består även utav ett flirtigt beteende som gör honom ytterst osäker. Ombytlighet, anklagelser, avvisande när hon inte får som hon vill, krav om motprestation och leverans, börjar tära på hans självförtroende. Kvinnan drar sig undan när han reagerar på hennes beteenden.

Han börjar se sig själv som en naken tiggande man på huk på ett torg; en karikatyr av sig själv.

Skönheten och romantiken har förvandlats till en tragedi. Han har gått från att vara en någorlunda trygg person, till en som är livrädd för att gå miste om kvinnan som representerar livsaptit. Psyket har övertygat honom om att han älskar henne överallt annat. Detta oerhört kraftfulla gravitationsfält skapar en otrygg ambivalent anknytning inom honom, som han vill ”bota” bl.a. genom att få henne att inse hur destruktiv hennes livsstil är. Och ju mer han kämpar desto mer dras han ner i den emotionella lervällingen, eftersom hon är den hon är.

Vi attraheras och binds som bekant inte alltid till det som är hälsosamt för oss. Våra känslor är under dessa perioder inte på vår sida, och vi fattar beslut som gör oss till ”tiggaren” på torget i renässansmålningen.

På söndag den 20 juni kommer jag att prata mer om dessa emotionella bindningar och hur vi kan bryta oss loss, under webinariet ”Ambivalent anknytning & tvärtommetoden”. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach