inre stryka

Mina klienter är/varit där, vänner och jag själv har befunnit mig på den emotionella skuggplatsen: ”jag ger mycket mer än vad jag får tillbaka.” Det gör ont och man känner sig ständigt otillräcklig.

Inledningsvis kan det se ut så här: vi ger stort – får lite tillbaka – ger ytterligare lite mer till nästa gång – får sparsamt tillbaka – börjar tvivla på oss själva: ”är det något fel på mig?” Kämpar ytterligare, vilket nu börjar ta på självförtroendet. Det sker saker som är motsatsen till bra. Det sargade förtroendet för egenvärdet gör oss väldigt kompromissvilliga.

Partnern börjar ta oss för givet och ser en ”needy” person. Vi vet själva åt vilket håll det börjar dra men kan inte hindra spiralen nedåt. Vi har gett så mycket att självvärdet lagts utanför och respekten för Jaget är på utförsäljning.

Det går att stoppa detta genom att börja ge till dig själv. Ställ rätt frågor på insidan: ”varför ger jag när inget kommer tillbaka och hur kan jag byta riktning? Hur vill jag se på mig själv om 6 månader från nu? Vad är riktig kärlek?”

Träna (även om du hatar det – kommer att lossna), läs några stärkande meningar dagligen och börja göra EN sak väldigt rätt. Sakta, sakta sköljer vågor av självförtroende upp på stranden och utplånar de negativa meningarna (det vi säger till oss själva i tanken) som skrivits i sanden.

I don’t trust people who don’t love themselves and tell me, ’I love you.’ … There is an African saying which is: Be careful when a naked person offers you a shirt. – Maya Angelou

Michael Larsen  – livscoach och mental tränare