Skulle du säga till ditt barn som vill att du följer med och tittar på hennes eller hans fritidsaktivitet: ”Vi kan väl se? Vi tar det som det kommer.” Eller en familjemedlem eller vän som är sjuk och inlagd på sjukhus: ”jag ska försöka komma förbi och hälsa på.”

När någonting är viktigt så försöker vi inte. Vi ser till att göra det! Det är ingen skillnad när det kommer till kärleksrelationer – vi prioriterar och gör allt för att den andra personen ska kunna känna: ”jag är speciell! Jag är älskad! Han/hon vet vad de vill.”

När vi är någons väntan på att ”någonting bättre kanske korsar min väg”, så har vi slagit följe med det som gröper ur självförtroendet. Våra relationer formar vårt mående! När vi är förälskade vill vi inget hellre än att de enastående känslorna ska vara besvarade. Ömsesidighet skänker oss lycka! Men i samma stund som subjektet för vårt sköna rus inte visar samma entusiasm, händer det någonting. Vi börjar ifrågasätta oss själva och hur attraktiva vi egentligen är. Vi analyserar situationen och vänder ut och in på varenda mening som han eller hon uttalar, och går igenom meddelande efter meddelande för att finna ledtrådar.

”Vi kan väl ta det som det kommer?” Meningen kommer från den som inte tillräckligt intresserad, inte har sorterat och läkt såren från tidigare relationserfarenheter och/eller inte kan eller vill göra åtagande. Risken är stor att du blir en mjuklandningsbana efter en turbulent ”flygtur”, och inte själva resan.

Skulle du säga till någon som du är genuint intresserad av: ”låt oss se vad som händer? Jag är är nog inte redo för ett förhållande?” Om du kände i bröstkorgen: ”detta är personen som jag väntat på!” Skulle du vilja avvakta då?

Jag skriver inte detta enbart utifrån mina erfarenheter som relationscoach, utan främst från privata upplevelser av att inte känna mig som ett förstahandsval – ett ”projekt” på vägen, någons ångestmedicin, tidsfördriv etc. Jag vet hur det tär och gör oss till grå skuggor av vilka vi egentligen är. Vistas i en relationsmiljö som får ditt ansikte att le avslappnat.

Livet efter narcissisten – webinar torsdag den 19/9 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michel Larsen – relationscoach