Den kan drabba oss på det mest oväntade sätt. Vi kan längta och leta eller ha bestämt oss för: ”aldrig mer!”

Vi väljer inte tid, plats eller känslan i bröstkorgen. Den slår undan fötterna och skakar om det vi trodde vi hade kontrollen över. Vi styr inte över intensiteten eller om det är logiskt eller ej. När hon eller han gör entré på vår livsscen förändras allt.

Kärleken river ned ordningen vi så ihärdigt byggt upp och utmanar föreställningarna. Den kan väcka det förstenade och släta ut det fyrkantiga.

Väljer vi vågen som slår emot oss i det grönblå, skimrande och salta vattnet? Nej, men vi valde att kliva i. Och vi väljer med vilket ansikte och attityd vi skall möta personen som, liksom du valde oss.

Vi väljer med vilken blick vi ser, tonläget er emellan (även då allt inte är perfekt), hur du behandlar henne/honom under stress, om du kärleksfullt uppmärksammar det som berör och är betydlesefullt den andra, eller nonchalerar.

Beslutet att formulera omtänksamma ord och sedan trycka skicka, ligger här – inom dig. Det finns alltid tid! Kärleken sysslar inte med strategier och vinningstänk – den är i sin egen kraft.

Att vända ut och in på oss själva, överanalysera har sin grund i oro och rädsla – ”tänk om jag är för mycket? Inte räcker som jag är?”

Du bestämmer hur personen du skall få partnern att må med dina andetag nära. Vi väljer uttrycksformerna för kärleken. Stå vid strandkanten och iaktta eller kliva i och ta risken att vältas av vågen. Kärleken förväntar sig vår modigt valda sårbarhet.

Ambivalent anknytning och när våra känslomässiga sår förslavar – webinar torsdagen den 28/6 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach