Varför vill du vara tillsammans med henne eller honom? Älskar du personen som står mitt emot dig? Vad ser du i den här kvinnan/mannens ögon och vad känner du då era blickar möts? Är det en person som du är beredd att stå upp för, någon som med full tillit kan luta sig mot dig och lita på att du finns här? Inte av plikt eller skuldkänslor! Inte ”för barnens skull” eller för att den ekonomiska situationen kräver det, utan för att den här själen är absolut central för dig.

Något av det dyrbaraste vi kan ge till en annan människa är vår tid och vilja till utveckling i tvåsamheten (partnern och förhållandet är likt lärare som på ett fullständigt ärligt sätt visar vad vi behöver jobba med i oss själva).

Våra ögon och ord kan ljuga men inte våra handlingar.

Motiv, dolda agendor, sexuella behov, impulser, nivå av bekräftelsebehov, rädslor, ouppklarade relationer från förr…kommer så småningom alltid upp till ytan i en parrelation. Ett förhållande är likt ett mikroskop som exponerar sådant som vi tidigare inte kunde se med blotta ögat. En partner trycker på våra emotionella knappar och vi kan stöta bort eller vinna insikter.

Jag lyssnar till personer som berättar att dejten eller partnern ”inte har tid att träffas”. Hjärtat som verkligen är intresserat och älskar har alltid utrymme för att ses. Bortförklaringar finns inte på menyn!

Men obehaget över att behöva vara ensam får människor att ha ”distraktioner” under tiden. Någon som tillfredsställer sexuellt och som utgör ett sällskap i väntan på att ”något annat” dyker upp. Det kan låta cyniskt men så ser det också ut i den här världen. Vad är värdet på din tid och kroppsliga tillgänglighet?

Det vi behöver göra om vi känner att vi är tidsfördriv, är att hitta någonting att ta spjärn mot så att vi kan röra oss åt ett annat håll. Vi behöver finna en riktning inom oss själva: ”så här vill jag känna i tvåsamheten! Så här ser kärleken ut för mig! Detta är sättet på vilket jag vill att en kvinna eller man rör vid min kropp. Så här vill jag känna när vi sitter mitt emot varandra och pratar.”

Vi vet oftast intuitivt när vi är någons barriär mot tystnaden och sexuella ventil. Vi behöver behandla oss själva på ett sätt som vi skulle vilja att våra barn eller en älskad vän behandlades på. Vad kommunicerar känslan i bröstkorgen till dig? Vilka steg är nödvändiga att börja ta?

Kvinnlig och manlig sexualitet – rätten till njutning och gränser – föreläsning online. Följ länken nedan:

Sex, närhet och kärlek i handling del 2 söndag den 10/12 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach