”Bör jag stanna för familjens skull, även om kärleken är borta?”

”Jag vill inte såra henne genom att lämna. Mina känslor är borta sedan flera år.”

”Allt det praktiska fungerar perfekt. Familjen AB flyter helt fantastiskt, men jag älskar inte honom längre.”

Det är några av många uttalanden som jag läser och hör från olika människor. Den röda tråden i många berättelser är skuldkänslorna som förlamar. Vi vill inte ställa någons liv på kant; särskilt inte den vi en gång älskat och som vi kanske har barn tillsammans med.

Frågan som vi inte bör försöka komma undan: ”är det rätt mot min partner att bli kvar i förhållandet om kärleken är död?”

Om du är en praktiskt orienterad person, där känslomässig samhörighet inte är det centrala, kan det fungera. Om ni inte tycker att sexuell attraktion och inspirerande samtal i tvåsamheten är avgörande, kan ni fortsätta. Sådana relationer finns och jag är inte den som vill värdera.

Men om du är passionerad, livshungrig, tycker att det är viktigt att verkligen kunna mötas och kommunicera i en parrelation, går det inte att stanna.

Vi kan kämpa in i det sista för att bevara självbilden som en omtänksam och god person, och därför tänker vi inte såra. Men frågan som vi bör ställa oss själva är: ”är det rätt mot en partner att låta henne/honom leva i illusionen av att det finns genuin kärlek mellan er? Är det inte bättre att släppa kvinnan eller mannen fri, så att hon/han kan möta någon som de känner sig och är älskade utav?

Våra psyken har oändligt många förklaringar och rationaliseringar i försöken att komma undan förändring, och ovilja till att göra någon illa (vilket är empatiskt) – men kom ihåg: att såra på kort sikt är bättre än att låta någon leva ett helt liv i emotionell/spirituell fattigdom. De ”goda intentionerna” kan vara porten mot den fullständiga misären.

Var sann mot dig själv så att du kan vara det mot en annan!

Behöver du någon att prata med? Kontakta mig på 0761 81 48 88 (sms) eller maila michael@separation.se så har du en telefonkonsultation inom 24 timmar.

Michael Larsen – relationscoach