Vet din femtonårige son hur man slår på diskmaskinen? Bäddar han sin säng? Kan han tvätta? I stora drag: hjälper han till hemma?

Eller gör du det åt honom? Gör du alltför mycket av det som han kan göra åt sig själv?

”Han har ju mycket i skolan, så han behöver sin tid för sig själv. Och så alla fritidsaktiviteter…” Hans och era vanor tillsammans designar hans karaktär.

En dag kommer din son att vara en man och troligen leva i ett förhållande. Kommer han att vara förberedd? Kommer hans blivande att känna balans i relationen? Kommer det att finnas ett naturligt flyt i ”vi hjälps åt” eller kommer hon/han personen att känna sig frustrerad? Respekt och närvaro?

Det är nu som ”fönstret” av möjligheter står öppet. Ja, det är fortfarande öppet, men om en ta för givet attityd härskar inom honom, så är det dags nu…

Vilka ord använder han när han blir frustrerad under ett dataspel?

Vad har han för manliga förebilder? Starka kvinnor med integritet?

Får han möjlighet att lära sig impulskontroll? Att hantera ilska och frustration? Återigen: har han en man att se upp till? En kvinna att beundra och respektera?

Jag tänker så här: vi föds med naturliga narcissistiska drag (för att överleva). Men om de får finnas kvar för länge, är det inget vackert scenario som väntar. En av våra uppgifter som förälder, är att jobba för att dessa sidor i våra barn ska utvecklas bort.

Narcissistisk porr på internett är ingen bra utbildare för din son eller dotter! Vi behöver prata med de unga om det förvridna och vad som är äkta. Och viktigt på riktigt!

”Jag vill ha och har rätten!” är delar av våra psyken som behöver ersättas med: ”detta är vad jag har att ge. Mitt beteende är den del av andra människors upplevelser.”

Ett barn/ungdom som möter motgångar och får lära sig att hantera dem, växer som människa. Jag vet att du vet detta, men hur lätt är det inte att glömma?

Hur vill du en dag i framtiden se din son som vuxen man föra sig i världen?

Att ha barn tillsammans med en narcissist – webinar ikväll söndag den 31/3 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach