De har gjort slut ett antal gånger och hennes intellekt vet att hon inte mår bra av förhållandet som varit. När hon vid varje kontaktförsök blir avisad av sitt ex väcks jakt/bekräftelseinstinkter till liv och hon söker revansch. Ett svar från honom, även om ytterst kort i tonen lyfter hennes dag.

Men det dröjer inte länge förrän ”törsten” återigen gör sig påmind. Det kliar och skaver i hennes själ och hon skickar ännu ett kvällsmeddelande: inget svar och ångest tar vid. Hon känner sig värdelös och självkänslan når nya bottennivåer.

”Bara den här gången!” Och så är hon inne på hans Instagram-konto och ser en bild av två glas champagne. Panik tvingar fram en reaktion och hon sänder ännu ett meddelande. Nu har hon helt tappat tilliten till sig själv.

Det går inte att sluta känna och tänka på en person genom viljekraft, utan sträva mot att hitta ett läge inombords av acceptans: det är som det är. Detta i kombination med att rikta uppmärksamheten åt ett annat håll (även för bara någon minut). Fråga dig själv: ”vad ska jag laga för mat ikväll? Vilka ingredienser behövs? När och var ska jag träna idag? När partade jag med min familj/vänner senast?”

Hjärnan är en vaneorganism och allt som vi upprepar växer i styrka. Träna inte Instagram/FB-muskeln genom ohämmad nyfikenhet. Det går att bli fri från destruktiva vanor. Döm inte dig själv, utan se varje ögonblick som ett nytt tillfälle att göra det som är bra för dig.

”Where attention goes, energy flows!”

När du lyckas avstå att dras in i det som sänker dig, kommer självrespekten långsamt att ta fäste i ditt sinne.

Vi har alla en galen berusad ”apa” i psyket som ständigt hoppar runt och vill ha, ha, ha…nu, nu, nu…men sätt den inte bakom ratten, och tillåt den inte att vara föraren av ditt liv.

Kom ihåg den större bilden: ”vad för slags liv vill jag leva? Vilka mänskliga egenskaper får mig att må bra? Vad är självrespekt och hur kan jag praktisera den?”

Ge inte efter för rösten i ditt huvud som säger: ”bara den här gången. Jag har kontrollen…” Lär känna friheten i att kunna avstå. Ge din tid åt personen som anstränger sig för att vara en del av ditt liv.

Så skyddar du ditt barn från manipulation av en narcissistisk förälder – webinar ikväll torsdag den 4/4 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach