separation.se 4

relationer, kärlek

Kvinnan parkerar på uppfarten till huset en fredagskväll. Matkassar i bagaget, barn och man inne i det upplysta huset. Hon är frisk, har en snäll omtänksam partner, två fina barn, ett jobb hon tycker om, resor emellanåt… Tillvaron är trygg. Allt borde vara perfekt. Hon sitter kvar i bilen med tårar rinnande nedför kinderna. ”Jag har ju allt!” skriker det på insidan. ”Varför kan jag inte bara vara jävligt nöjd!?”

Det är inte första gången hon stannar upp så här. Livet har blivit obekvämt förutsägbart och det kliar i kroppen. Hon har börjat reta sig på att mannen är så ”himla tillfredsställd med allt.”

För ett antal år tillbaka i historien gick den mesta energin åt till att överleva rent fysiskt. Idag vill de flesta av oss inte enbart överleva, utan även leva.

Kvinnan har dåligt samvete och skulden sköljer över henne: ”vad är det för fel på mig!? Är jag deprimerad? Kanske borde jag ta mediciner?”

Slutade hon och mannen känna äventyrsvindarna? Glömde/missade de att titta upp mot himmelen så att regndropparna kunde röra vid de vardagsstressade ansiktena? Hur handflatornas beröring kändes. Hjärtslagen då den andre klev in i rummet.

När vardags och relationsautomatiken slår på blir vi bedövade. Hypnotiserade till avdomnad nöjdhet. Tills någon i förhållandet börjar lyfta på ögonlocken. Emellanåt hittar vi en väg framåt. Tillsammans. Ibland inte.

Undrar vad kvinnan i bilen kommer att göra? Kommer själen fortsätta söka hennes uppmärksamhet? Viska: ”se mig. Hjälp mig! Jag är uttråkad! Det finns mer än detta! Hur vill du att resterande dagar skall målas?”

Kommer hon att kunna utveckla och integrera det nya som tagit plats i henne? Tillsammans med familjen, eller måste resan fortsätta på egen hand?

En sak är i alla fall säker: om partnern i huset viftar bort den andres känslor och existentiella frågeställningar som: åldersnoja, kvinnoflumandlighet, gubbsjuka, ”du är fan aldrig nöjd!”, egokicksökare etc. är loppet kört.

Vi behöver stanna upp och lyssna. Även på det vi först inte vill höra.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare