separation.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är en omarbetad version av ett tidigare inlägg.

Ju äldre mina döttrar blir desto mer tänker jag på min roll som pappa och hur jag är som man. Men också hur jag ser på kvinnor i allmänhet eftersom de alla är någons dotter.

För ett par år sedan ställde jag mig själv frågan för första gången:

”skulle jag vilja att mina döttrar, när de en dag träffar någon, önska att de mötte en person med mina egenskaper?”

Vad gör den här frågan med oss? Jo, den skärper sinnet kring jaget.

Din dotter i relation med en man som besitter dina personliga kvalitéer. Det ställer förhoppningsvis allt på sin spets och kramar fram icke retuscherade svar. Vi har inte råd att låta ursäkter, försköningar och bortförklaringar falla igenom. För mycket står på spel.

Hur pratar jag med manliga vänner om kvinnor? Vilken är min djupare attityd? Vilka eventuella generaliseringar har jag låtit slå rot? Hur ser jag på deras mamma?

Skulle du vilja att din dotter var tillsammans med en person med dina alkoholvanor, sätt att hantera frustration och nederlag, sexuella inställning och syn på förhållande? Hur skulle hennes liv gestalta sig med detta nära inpå?

Visst hade det varit oslagbart att tryggt kunna svara JA på frågorna?

Om det råder tveksamt eller om svaret inombords är nekande, är den goda nyheten att förändringar ligger inom vårt maktområde. Modig ärlighet gör att vi kan förändras. Du vill säkert lämna vackra fotspår efter dig dagen då du checkar in (eller ut, beroende på tro).

Mitt personliga svar? Jag är good enough men tänker inte vila. Det finns helt säkert blinda fläckar att upptäcka.

P.S. Senare blogginlägg kommer att handla om vilken slags kvinna du vill att din son en dag skall träffa. Frågeställningarna är egentligen identiska.

Jag medveten om att det finns olika sexuella orienteringar och nu tog jag detta ur ett heterosexuellt perspektiv. Frågorna i det här inlägget är lätta att översätta på alla.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare