kärlek och relationer

Attraktion, passion och stormande förälskelse har burit många upp till det emotionella paradiset. För visst är det härligt att förlora sig i ruset? Men emellanåt hamnar vi även på mindre angenäma platser. De färgglada drinkarna under parasollet i solstolen smakade allt annat än fantastiskt.

Igår pratade jag med en mycket insiktsfull person om relationer och vad det är som gör att vi dras till vissa kvinnor/män. Och vad som gör att det vid ett avslut kan bli en låsning/fixering vid det som faktiskt inte var en hälsosam dejt eller partner?

Vi består som du självklart vet utav mer än själva hårdvaran (kroppen). Det påtagligt synbara, utan även av mjukvaran (bl.a.känslomässig energi).

Det är högst naturligt att vi dras till charm, yttre/inre skönhet, stabilitet, humor, framåtanda, sexighet m.m. Men det blir betydligt mer komplicerat när destruktiva ”koder” finns inmatade i det psykologiska systemet. Både i den andre och oss själva.

Ju mer jag arbetar med människor i separation och kris, desto mer inser jag hur vi försöker reparera mjukvaran genom relationer. Omedvetet (vilket gör det så kraftfullt) dras vi till vissa personligheter.

Kan vi lysa mer inför oss själva och andra när vi tar hand om den trasiga själen i parförhållandet? Får det oss att komma i kontakt med den egna godheten? Samtidigt behöver vi då inte se såren i den egna personen eftersom vi har fullt upp med partnerns. Beroende av ständiga draman är flykt eller desperata reparationsförsök kring tidiga icke hela relationer i livet.

Vad är det personen som jonglerar med flera olika partners kämpar med att bevisa? Och maskera för det egna jaget. Vad är det som skrämmer så starkt att flera plan B och nödutgångar behövs? Vad vilar i ensamheten?

Som en annan person sa till mig när det handlade om smärtan i en abrupt avslutad relation: ”det gör ont att förlora det vackra i sig själv.” Innebörden i detta var att den starka attraktionen och förälskelsen fick personen i fråga att vilja göra bra saker, ja t.o.m. stordåd för en annan. Det passionsdrivet hade inte funnits där tidigare.

Förutom smärtan att förlora någon som fastnat i våra hjärtan, är det den positiva kraften i oss själva vi är rädda skall gå till spillo. ”Tänk om jag inte får känna så här igen!”

Vilken är din största utmaning när det kommer till val av partner och relationer?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare