separation2015-01-13 14.31.17En tanke: om du var partner till dig själv, hur skulle det då vara? Att ha ditt jag tätt inpå dag efter dag? Leva med personen DU i ett parförhållande.

Att kliva ur det automatiskt självklara är inte enkelt. Det är minst sagt lätt att bli hemmablind. Som exemplet i gårdagens inlägg, ser vi inte oss själva förutom med hjälp av en spegel. Men frågan om hur vi är att leva nära, är ett sätt se sig själv lite tydligare.

Vi kan bli ännu rikare som personer genom att upptäcka det som inte alltid är det charmigaste i oss. Här gäller det att vara uppmärksam så att det inte slår över i självanklagelser och annat jagtillplattande. För visst är många av oss experter på att kritisera personen som läser dessa rader?

Mannen säger till mig: ”tänk om jag är en tjatig, kontrollerande och dryg jävel? Hur är det att vara i hennes situation med mig?”

En kvinna från ett annat möte: ”har insett att jag är varm och superkärleksfull på utsidan, men otroligt avvaktande och distanserad på insidan. Det kärleksfulla är mitt sätt att bli omtyckt och accepterad. Inledningsvis luras man lätt av min charm.”

De två personerna ovan har kommit en bit på vägen. De ställer frågorna. Inte med någon offerton utan för att de vill vara mer.

Tänk att vi inte kan skiljas från oss själva. För vart skall vi springa? Det bästa är om vi kan upptäcka och leva en bästa jagversion så att omtanke, trygghet, glädje, spontanitet, tillit och allt annat gott kan smitta av sig på en annans hjärta.

“The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes.” ― Marcel Proust

 

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare