Slår du ofta ifrån dig komplimanger genom att säga: ”Det var väl ingenting. Jag hade bara tur.” Säger du ”tack”, utan att låta komplimangen nå hela vägen fram till dig?

När vi inte kan eller vill ta emot en komplimang, begränsar vi inte bara oss själva, utan även avsändaren av de uppmuntrande orden. Du har säkert liksom jag, stått där med den lite aviga känslan när personen vi vill ge till, inte är mottaglig. Tänk vad konstigt det skulle bli om vi sa till någon nära som köpt en present till oss: ”Nej tack! Jag vill inte.”

Det vi i ett sådant läge faktiskt kommunicerar är: ”Jag ser inte din goda gest. Jag är inte öppen” Tänk bara hur nedslående en sådan inställning skulle upplevas av ett barn.

Visa att du är öppen för gester av värme. Visa att du bryr dig om den som vill dig gott. En kärleksfull attityd kostar ingenting och den gör dig enbart lyckligare.

Är du bra på att ta emot komplimanger?

Michael Larsen – livscoach