Det kan komma från ett dåligt självförtroende/självkänsla, men även från en partner med perfektionstänkande. Personen som har svårt att se mänskliga misstag med förståendets och förlåtandets ögonlinser. Om du gör och är nio saker/egenskaper av tio som är fantastiska, fokuserar den emotionella näringstjuven på det ”negativa.” Du känner dig som ett projekt som skall optimeras.

Ibland är det rakt på kommentarer från partnern som gör oss otrygga, men minst  lika ofta subtila signaler som kommunicerar: ”du håller inte riktigt måttet!”

Vi behöver stanna upp och fråga oss själva:

  • Hur ser äkta kärlek ut?
  • Hur mycket av mig själv kan jag visa i den här relationen?
  • Hur får min partner mig att se på på mig själv? Vilken självbild får jag tillsamman med honom/henne?
  • Hur kan jag älska mig själv så att ingen kan trampa in på och förringa min inre heliga mark?

En hel relation gör att vi känner oss lugna, trygga, upprymda, går med upprätt hållning och lätta steg. Vi behöver inte ständigt försvara och förklara oss. Det finns en tillåtande atmosfär och högt i tak. Glädjen bor i relationshuset. Vi vågar vara starka, svaga, vackra, fula…Därför att du vet att partnern inte är en kärleksdealer som vill förändra dig. Han eller hon ser alltid högsta och bästa i dig.

Vi behöver vara omtänksamma och kärleksfulla gentemot vår egen person. Till den grad att ingen kan skymma vårt ljus. Att du strålar så starkt att de/den som inte skall vara i ditt liv stöts bort av ditt självvärde.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se