Frågorna till sig själv gällande kärlekstemperaturen på förhållandet kan ge oss väldigt många ledtrådar: ”Hur känner jag mig den här personens sällskap? Till hur stor del kan jag vara mig själv (med allt vad det innebär) i det här förhållandet? Existerar jag enbart som person, eller lever jag?”

Jag ser människor som njuter i tvåsamheten. Personer som plockar fram de absolut bästa sidorna i varandra och som respekterar och älskar fullt ut.

Och så ser jag energisparlägen: de som enbart existerar sida vid sida. Varför? ”Man vet vad man har, men inte vad man får”, svarar någon. ”Jag avskyr att vara ensam”, säger en annan.

Stanna upp en liten stund och utan att censurera inför dig själv: ”Hur får vi varandra att må?”

Hur känner du dig en lördagsmorgon som denna? Vad längtar du efter? Kan du kommunicera ut det till dig själv och/eller till partnern? Pratar ni med varandra om vad som är viktigt på riktigt?

Det är så lätt att lägga ut rökridåer för att slippa se. Det kan vara ett ständigt renoverande. Fullspäckade scheman gällande barnens aktiviteter. Ett socialt liv som är så intensivt så att ni aldrig har tid för varandra. Hög stress är ett potent bedövningsmedel.

Säg inte till personen som du lever med, att allt är ”ok”, om det inte är så. På kort sikt kan det kännas smidigt, men att säga det ofta för att inte behöva känna alltför mycket, är förödande. Föreställ dig en pilot som upptäcker isbeläggning på flygplansvingarna innan start och tänker: ”Det är lugnt. Allt ordnar sig.”

Is i våra förhållanden gör att vi förr eller senare kraschar.

Det ordnar sig inte av sig själv. Det är du och jag som gör relationsinsättningarna. Vilket emotionellt kapital tillför du?

Säg inte gång på gång till partnern: ”Gör som du vill!” Det jag tror att vi egentligen känner och omedvetet kommunicerar genom den meningen är: ”Jag har blivit besviken så pass många gånger nu, att jag slagit av på engagemanget.”

Likgiltighet är en killer. Det går inte att blåsa liv i det redan döda. Gör det du behöver göra!

Kärleken är ett val. Varje dag. Och om vi någonstans på vägen valt att inte vilja att ge mer; vad är det då som får oss att fortsätta, trots att vi kommer allt längre bort från oss själva?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se