En man berättar för mig att han äntligen träffat en kvinna som han blivit djupt förälskad i: ”Mina känslor är besvarade”, säger han med ett leende. Efter en stund frågar han: ”Hur vet jag om det kommer att hålla?”

Det här med garantier. Kan vi få fullständiga löften om evig kärlek från en annan person? Eller från oss själva? Vi kan komma väldigt nära när det gäller föräldrar/barn-kärlek. Men när det kommer till den romantiska kärleken…

Föreställ dig att du ska göra en utlandsresa: du har valt resmål, boende, flyg/charterbolag, eventuella vaccinationer, sevärdheter i området m.m. Vi gör så bra förberedelser vi bara kan. För visst bokar vi inte en semesterresa till ett krigshärjat område? Ett flygbolag som tummar på säkerheten? En period på året då det regnar som värst?

Vi kan göra allt vi kan för att skapa de bästa förutsättningarna. När det kommer till kärleksrelationer, är det grundläggande att respektera, tycka om/älska den egna personen och att känna sig själv. Självkännedom ger riktning. En inknappad destination på vår emotionella gps ger trygghet till jaget, så att vi inte enbart ”kör på känslan” (för visst har den ibland gett oss oinbjudna överraskningar?)

Desperation, panik inför ensamhet, relationssår från tidigare förhållande som vi inte sett om, nollkontakt med vårt inre liv, är ingen bra plattform att utgå ifrån.

Om vi ska kunna hitta kärlek och skapa de bästa förutsättningarna för att den ska hålla, måste vi först tro på att vi är värda att få vara älskade.

Visst, vi kan träffa någon som någorlunda väl fyller i luckorna i vårt inre, som fungerar som sällskap i oktobermörkret, tillfredsställer sexuella behov, bidrar till ekonomin…Men någon som verkligen är närvarande i tvåsamheten är någonting helt annat.

Om vi ignorerar varningssignaler som: mannen eller kvinnan som inte är färdig med sin f.d. partner, personen med bristfällig eller ingen impulskontroll, som bemöter främmande människor med respektlöshet, missbrukar, är ointresserad av att växa som person, som är redan är i ett förhållande som de inte har för avsikt att lämna, inte lyssnar till och respekterar dina känslor; har vi inte tagit oss själva på allvar.

Om du vill att kärleken ska hålla över tid, så bjud inte in till relationsdrama genom att bl.a. enbart gå efter sexuell attraktion och social status. Det är så många andra kvalitéer som måste ingå. Liksom insikten och acceptansen om att finns sådant i livet, som vi inte kan tvinga fram utgången på. Men under resan, kan vi leva och njuta så mycket det bara går. Du är en av de två huvudingredienserna i det som är ni.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se