Vi är så inkörda på att allting går att fixa. Vi läser om metoder och tekniker för gå ned i vikt, hitta rätt partner, tänka positivt, hantera stress, bygga mer muskler, bli mer attraktiva, kirurgiska skönhetsingrepp etc. Vi lever i en värld där det mesta går väldigt snabbt och där vi förväntas vara lyckade. Och samtidigt har vårdcentralerna  aldrig tidigare varit så välbesökta av människor som tappat bort sig själva på vägen. Det handlar i grunden om relationer: den till andra och till oss själva. För vi kommer inte undan den egna personen.

Jag får ofta frågan: ”Hur ska jag komma vidare? Hur kan jag glömma honom/henne?”

Vi översvämmas av skuld över att behöva lämna personen vi delat år tillsammans med: ”jag kan inte göra det så här mot barnen?” Han är ju faktiskt så himla snäll (men känslorna är borta). Hur ska hon klara sig ekonomiskt om jag går? Det är kanske mig det är fel på som aldrig är nöjd?”

Eller förtvivlan när vi blir lämnade av någon vi älskar. Känslan av att livet plötsligt är helt meningslöst. Vi rycks brutalt loss från ett sammanhang där vi känt oss betydelsefulla och ovärderliga. Och så en dag står vi där helt ensamma och undrar vad som egentligen hände. Vi tog det kanske inte riktigt på allvar förrän det var för sent.

Att acceptera att tvåsamheten är över, är en av de största utmaningarna vi kan ställas inför. Det skakar om hela vår inre grundstruktur. Djupa känslomässiga kopplingar som avlägsnas trots att vi inget hellre vill än att: ”Vi måste se till att fixa det här!”

Eller kvinnan/mannen som i år slagits mot sig själv, därför att attraktionen och de romantiska känslorna lämnat scenen. Tvära kast mellan: ”Jag står inte ut i detta längre” för att sedan: ”Jag kan inte göra detta mot familjen!” Ett inre som håller på att gå mitt itu.

Acceptans är en process. Det är ingen smart coachingmetod som lovar evig lycka och framgång, utan ett förhållningssätt till emotionell smärta.

Hjärnan skiljer inte mellan fysisk och psykisk smärta.

Resan från tvåsamhet till ofrivillig ensamhet är brutal, men också ett tillfälle (jag vill inte låta glättigt positiv här) till att lära någonting om sig själv. Kriser kan vara fantastiska dörröppnare, även om det är det sista vi förmår säga när det är som värst.

Acceptans sker gradvis. Och det börjar med orken att säga till sig själv: ”Det är över och det gör fruktansvärt ont. Det kommer inte att bli vi igen. Mitt liv har en fortsättning och jag kommer att kunna bygga någonting nytt.”

Tid och avstånd är avgörande. Tiden som läker och avstånd till vår f.d. partner så att vi inte ger näring till känslorna. Vi behöver få sörja: gråta, härda ut grå dagar av förtvivlan, älta tankar och känslor (en hårfin balans mellan detta och fastna).

Mitt recept:

  • Träna fysiskt!
  • Prata med vänner (men inte för många, därför att du kommer att få alldeles för många åsikter).
  • Sök professionell hjälp så att du kan komma på fötter.
  • Skriv ned det du känner och tänker, så att du får ut det ur ”systemet”.
  • Var uppmärksam så att du inte låser dig i anklagelser mot din f.d. som blockerar dig från att komma vidare.
  • Bygg upp vanor så att du kan respektera och tycka om dig själv.

När du så småningom kan gå med din smärta och respektera den för vad den är, kommer den en dag att släppa sitt grepp om dig.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se