Din självuppfattning och åsikt om dig själv är den mest avgörande åsikt du kan ha. Den motiverar hur du beter dig gentemot dig själv och andra. Om du har bilden av dig själv som en ”looser” och icke älskvärd, kommer det att bli din verklighet. Du kommer antingen att göra dig själv osynlig i sociala sammanhang, eftersom du inte har ”någonting att komma med”, eller så kommer du ständigt kämpa med att försöka bevisa din ”förträfflighet” och kompetens.

Åsikten du har om dig själv kommer att bli särskilt tydlig i förhållanden, då en svag självbild gör att vi blir kontrollerande, tjänande (”jag gör allt för dig så att du inte skall lämna mig”), eller så går du bara in med en liten del av ditt emotionella kapital, eftersom du ändå inte räknar med att relationen skall hålla. Kanske tänker du: ”jag lämnar innan jag hinner bli lämnad.”

Undvik fällan med mental kosmetika (spelat självförtroende etc.) för att täcka över en svag självkänsla. Styrka utan ödmjukhet är inte styrka, utan uppblåsthet och arrogans.

Du har lika stor rätt att stå stadigt och upprätt – liksom som alla andra. Beståndsdelar från stjärnor rinner i dina blodkärl. Det finns därför ingen anledning att kröka ryggen och sänka blicken. När du förändrar din inställning till dig själv, förändras allt annat.

Michael Larsen – livscoach