fokus

Du pratar med vänner om vad han eller hon sa och gjorde. Hur orättvist behandlad du känner dig och hur djupt sveket satt sig. Du vänder ut och in på allt i försök att förstå: ”hur kan någon göra så mot mig!? Den som stod mig närmast! Efter allt jag gjort, offrat och ställt upp med?”

Att få älta, analysera och ställa frågor, är en del i processen att komma vidare. Men vi kan också fastna om vi inte tar ett steg vidare genom att fokusera på oss själva och vad vi känner på djupet.

Att enbart prata om det som hänt där ute är säkrare och gör mindre ont än att känna det som pågår här inne i bröstkorgen.

När vi koncentrerar all energi på exet, vad de gör och planerar, vem de eventuellt träffar, saker som sagt och gjorts, förskjuter och fördröjer vi den egna läkningen. Vi är så sysselsatta med yttre omständigheter att vi missar det som behöver bli helt i oss själva.

Hur vi reagerar inför det vi känner är orättvisa, svek och händelser som inte går att påverka, kan hjälpa oss att se såret som behöver plåstras om. Gamla oläkta trauman kommer upp i dagen, så att vi en gång för alla kan förstå dem genom det vuxna jagets ögon.

Några ”trappsteg” att ta sig uppför:

– Titta inåt med ödmjukhet och omtanke. Säg till dig själv: ”det här gör mig ledsen (var konkret), det som hänt gör att jag känner mig…” Ta några djupa andetag och låt allt få vara precis som det är.

– Vilka fysiska upplevelser är kopplade till det som hänt? Kroppen talar sanning och den ärligheten hjälper dig vidare till nästa steg.

– Förlåt dig själv. Känslostormar av rädsla, ilska, frustration etc. gör att vi reagerar irrationellt. Vi säger och sms:ar sådant som vi ångrar. Misstag är en oundviklig del i att vara människa. Var en god vän till dig själv och ha överinseende. Lär av snedstegen.

– Hur vill du helst reagera och agera inför utmanande situationer? Hur vill du prata, kroppsspråk, handslag, hållning, känsla i ansiktet? Hur ser den bästa varianten av du ut? Ideala självbilden?

Det är inte farligt att känna och släppa fram känslor, så länge vi gör det i en trygg miljö med tillgång till mänsklig support. Vi är här för att leva så stort vi bara kan och du vill säkert också resa med lätt bagage.

Vilket är ditt nästa steg min bloggvän?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare