Du har försökt nå fram, vädjat, kompromissat, balanserat och vänt ut och in på dig själv. Tvivlet på din egen person är ofta närvarande och du töms på energi.

Hon eller han kan framstå som världens underbaraste person och en fantastisk förälder. När ”filmkameran” är på! När hon eller han vistas på den sociala scenen.

När ni är på tu man hand, har den narcissistiska personligheten bytt om. En helt annan scenkostym! Du får höra att du inte förstått, inte vill samarbete kring barnen, bara ser saker ur ditt perspektiv, är självisk och ointelligent.  

När ”kameran” kör är det välvilja, charm, samarbete, ödmjukhet och ”det löser vi” attityd som gäller. Omgivningen ser en yta som är ytterst välpolerad. De lyckönskar dig för att du är tillsammans med en sådan ”underbar person” eller så beklagar de att ni gått skilda vägar.

Några har genomskådat n-personen!

Hur många mail och meddelanden har du inte fått från den som alltid anser sig ha rätt? Hur många snabba svar har du inte avkrävts? Hur ofta har du inte fått höra att du alltid ”missförstår” och ”sätter dig på tvären”?

En kvinna berättar: ”det känns som att han försöker stjäla min verklighetsuppfattning och mitt självförtroende. Det är som att hans mål är att förinta min personliga integritet och vilja.”

N-personen ser barnen som en förlängning av sitt ego och kräver den unga människans beundran. Barnet försöker vara till lags för att inte mötas av iskall tystnad och/eller skoningslös kritik.

Jag är väl medveten om att det är fruktansvärt svårt; men förklara och försvara dig inte för den som inte är intresserad av svaret. Försök inte att vädja om medkänsla från den som saknar medkänsla. Låt dig inte lockas in i fällan till långa förklaringar och försvarstal.

En narcissist njuter av att manipulera och besegra!

Kommunicera enbart om sådant som rör barnen. Var sparsam och saklig. Ta dina känslor med den eller dem som förtjänar din sårbarhet.

Att ha barn tillsammans med en narcissist – webinar tisdagen den 4/7 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach