negativity34Vi möter dem alla emellanåt: de som beklagar sig över det mesta och ser svårigheter i allt. Hur bemöter vi detta på ett sätt som inte dränerar oss och gör att vi själva hamnar i klagofällan?

Det hjälper aldrig att försöka konvertera negativa personer med positivitet och optimism. Tvärtom! Då slutar det bara i ett verbalt ställningskrig: positivt – negativt etc. Ingen av er kommer att lyckas ta hem segerpokalen.

Alla människor vill bli förstådda. Alla! Klagosången handlar därför inte främst om att vilja beklaga sig, utan om en önskan att bli förstådd: ”Se mig!”

Är det en ytligt bekant behöver du egentligen inte göra så mycket, men gäller det en nära vän eller släkting finns det en sak du kan göra – följ med dem till den negativa platsen inom dem själva. Säg t.ex: ”jag förstår hur jobbigt det måste kännas för dig. Jag kan se hur svårt du har det i din relation just nu…” Det handlar inte om att prata sockersött och kletigt, utan empatiskt och klokt.

När vi kommunicerar på ett som gör att den andra kan se sig själv och sina mönster, kliver de oftast ur offerrollen, eftersom ingen egentligen vill befinna sig där. Vi fungerar alla som speglar åt varandra.

Michael Larsen – livscoach