separation.se

Hade aldrig kunnat skriva om det jag gör om det inte var för att jag blivit sårad, lämnad, levt i totalt mörker och en dag hittade kraft igen. Trodde länge att jag var en stabil man som hade koll på det mesta. Det hade jag också tills allt det som jag trodde på och drömt om rycktes undan av en annans beslut. Trots min utbildning (tänk så lätt det är att vara naiv och tro att det skall skona, eller åtminstone få en att landa kontrollerat) var det som om jag inte ens visste vilken årstid som gällde. Jag var fången i de egna tankarna och känslostormarna.

Ser det ständigt omkring mig: människorna som vi alla tror lever de ”perfekta” liven”, stå där avklädda, nakna inför det ”de aldrig trodde skulle kunna hända.” Vi blir hemlösa i den egna personen.

Visst kan de låta uppgivet och tungt nu, men vet du vad? Berättelsen slutar inte här: jag ser människor resa sig upp igen, hämta kraft, lära känna sig själva på riktigt, bli mer genuina, empatiska, förstående för andras och den egna sårbarheten. De vassa kanterna i oss rundas av så att vi kan leva mer komplett.

EN AV DE STÖRSTA ILLUSIONERNA SOM EN FRAMGÅNGS/LYCKAD JAGANDE OMVÄRLD HYPNOTISERAR OSS ATT TRO, ÄR ATT VI STÄNDIGT HAR KONTROLLEN.

Riktig kontroll innebär förståelsen kring att styrka inte ligger i att kontrollera, utan orka be om hjälp, stå ut i frustrationen, uppmärksamma rösten på insidan som kanske knappt hörbart viskar: ”en dag kommer du att kunna stå upp igen.”

Nya människor, möjligheter, kärleksfulla band kommer att göra entré även om dina känslor just nu skulle säga annat. Har varit på de stormigt regnpiskande platserna och vet vad jag pratar om.

Hur har du rest dig upp igen efter motgångar och nederlag? Om du är mitt uppe i det värsta – vad behöver du få känna?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare