Cesar2

 

 

 

 

 

 

 

Lade märke till att Brasiliens målvakt Julio Cesar hade tårfyllda ögon strax innan den avgörande straffläggningen mot Chile häromdagen. Var han nervös, laddad och uppfylld av stor längtan? Spelarna ställer sig i cirkeln för att peppa varandra, ritualen som skall göra dem till oövervinnerliga giganter.

Nu gör Julio någonting som är otroligt modigt och som jag ser det; enastående vackert. Vissa skulle avvisa det med en fråga: ”hur kan han lova en sådan sak? Det kan ingen.” Men den tårögde mannen gör det – han säger till sina lagkamrater att han tänker rädda tre straffar.

Vad är det som får en man att säga så? ”Jag skall göra tre räddningar åt er – ni kan vara lugna.” (vet inte om det var exakt de orden Julio använde). Vad jag dock vet, är att det garanterat gjorde något med de andra i cirkeln (symbolen för evighet och ringars form.)

Budskapet var tydligt och andades kärlek: ”jag tänker ge allt och genom det kan ni känna er trygga och slappna av. I tryggheten får ni modet att ta ut svängarna och göra det som ni VET att ni är bra på.  Jag skall bana väg för er.”

Det är ett klockrent exempel på något som kallas för Pygmalioneffekten och som bär på en potent kraft: det vi förväntar oss av andra tenderar de att uppfylla (medvetet eller omedvetet).

Det är exakt vad vi behöver utstråla i relationer – tryggheten att du kan vara du och att jag står pall. Det viktigaste av allt: Julio sa det inte bara med ord – han VAR det han trodde på. Tårarna talade tydligt.

Han räddade två skott och det tredje tog i stolpen. Vad mer finns det att säga?

Önskar dig en fin måndag min bloggvän.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare