take off

Något jag ofta möter i mitt arbete är skulden många bär på. De som vill lämna men inte förmår sig. Hjärtat som är slutet gentemot partnern, men där ångesten att såra sitter djupt: ”han är så fantastiskt snäll och omtänksam på alla sätt, men mina känslor finns inte där längre.” Kvinnan är förtvivlad och det ropar tydligt i hennes inre: ”Lämna!” Samtalet skjuts på framtiden. Orden som kan krossa en annans drömmar.

Oron för att inte överleva ekonomiskt, varannan vecka med barnen, vad familj och släkt skall säga (även om förståelsen idag är oändligt mycket större än förr) och den existentiella frågan: ”tänk om jag inte träffar någon igen?”

Uttrycket vara sann mot sig själv kan låta klyschigt och svävande, men om vi tänker på hur motsatsen ser ut, blir det till något helt annat. Hur är ett liv där vi inte är ärliga mot kärnan här inne? Där vi ständigt går emot känslorna och den brinnande övertygelsen. Vi snärjer in oss i alla möjliga förklaringar och rationaliseringar tills vi varken vet ut eller in. Grå skuggor av det som skulle kunna vara något färgsprakande.

Skulle du vilja leva tillsammans med någon där åren passerar utan att det finns kärlek till dig? Till vi? Tid är något av det dyrbaraste som finns och vill du att den stjäls av någon som egentligen längtar åt ett annat håll?

Det finns inget smärtfritt sätt att lämna på. Rätta timingen kommer inte att servera sig själv – den är någonting du tar. Hur mycket din röst än skakar och hur gärna skulden än vill försegla dina läppar. Alla förtjänar att älska och få känna sig älskade.

Naturen kommer att läka oss. Det som är ett helvete idag kan en dag ge plats för ett paradis.

Smaka på frågorna: vad betyder det att vara sann mot sig själv? När skall planet tillåtas lyfta mot en blå himmel?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare