Om du googlar på ordet trust så får du ungefär 883 000 000 träffar. Det är självklart ingen slump, utan speglar något grundläggande i den mänskliga naturen. Tillit är allt i våra relationer! Och ändå missar vi det gång på gång.

En man berättar:

”Jag frågade om hon tagit bort sitt ex på Facebook och hon sa ja. Några veckor senare kom det fram att så inte var fallet. Hennes svar var att hon inte ville ha diskussioner. Hur ska jag kunna lita på henne nu?”

En kvinna säger:

”Han tog extrarundor i bilen om kvällarna. Min fantasi gick i taket. Hade han träffat någon annan? Jag sa inget, eftersom han skulle kunna anklaga mig för att vara kontrollerande och svartsjuk.”

Det kan vara allt från otrohet till små vita lögner, men resultatet är detsamma: skadad tillit! Men tillit handlar om någonting mycket mer om att inte ljuga, utan visa att vi finns där för partnern. Och att vi är hemma i den egna integriteten.

”Kan jag lita på att du finns här för mig när jag blir arg, ledsen och frustrerad?”

”Kan jag lita på att du inte lämnar vidare sådant som vi har pratat med varandra om i förtroende?”

”Kan jag lita på att du gör det du säger att du skall göra?”

”Kan jag lita på att du väljer oss?”

”Kan jag lita på dina gränser gentemot andra?”

Att inte lyssna på och respektera varandras rädslor och tillkortakommanden, gör att vi känner oss ensamma i tvåsamheten. Över tid är detta fullständigt förödande.

Så hur plockar vi ut gifttaggen som satt sig i förhållandet?

Jag tror att vi generellt sett är rätt dåliga på att bottna i vår egen litenhet, skam, otillräcklighet eller vad det nu kan vara, utan istället söker snabba lösningar. I ett desperat försök att släta över, skapar vi en konstlad form av tillit som inte bär särskilt länge.

Tillit är någonting byggs över tid. Jag har pratat med par som varit tillsammans under många år och som fortfarande har gnistan kvar, trots att de under sina inledande år hade rejäla kriser. Receptet de delar, är det livsavgörande i att prata med varandra, även om impulserna skriker:

”Kriga! Fly! Förneka! Ilska! Gömma! Peka ut! Förminska!”

Genom samtal från hjärtat (transparent kommunikation), kan vi gradvis börja nedmontera misstänksamhet och istället börja bygga tillit. Viljan att vilja väl är ett första steg. Ett avgörande sådant!

Hur ger du tillit?

Önskar dig en fin måndag min bloggvän!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se