En en helt fantastisk kille på tolv säger till mig:

”Du kan skriva: när skuggan öppnas av kärlek!”

Så mycket djup i den meningen! Vilken tolvåring kommer på något sådant?! Han gav mig genom sin klokhet dagens bloggrubrik.

Det får mig att tänka så här: när vi kommer nära någon och möter kärlek, riktas samtidigt strålkastarljuset mot sår i våra personligheter. Det som av olika anledningar gömts undan i skuggan, lyses nu upp av närheten till en annan människa. Våra omedvetna drama, ännu icke berättade historier och relationsmönster som tidigare legat i träda, tvingas nu upp till jordskorpan.

En kärleksrelation läcker rakt ned igenom våra sprickor. Vi kommer inte undan och en form av känslomässig abstinens skriker på vår uppmärksamhet:

”Gör upp med ditt destruktiva relationsbagage eller låt allt rasa samman. Igen!”

Något av det mest utmanande som finns är att möta det som är, utan att ta tillflykt till en massa olika distraktioner: festande, nätbekräftelse, shoppa, kroniskt på gång, ilska (ja, det kan vara en distraktion – täcka över en känsla med en annan. Vrede kan t.ex. vara en täckmantel för sorg. Extrakryddad balans och lugn för att hålla rädsla på avstånd.) Vi kan börja hitta ”goda anledningar” till att avsluta därför att allt blir för nära.

Ett själv/relationssaboterande beteende skruvar upp sin egen volym. Eftersom alla människor har svagare sidor, så är det inte det minsta svårt bli en felsökare. Det är betydligt lättare att se skuggsidorna i en annan än i sig själv. Projicering blir vår förtrogna följeslagare. Vårt eget ”skräp” riktas mot partnern som nu går i fällan, och serverar sin rätt som för länge sedan nått bäst före datum. Ett spindelnät av känslor som snärjer in oss, och vi blir till främlingar inför oss själva. Tillit, attraktion och respekt tvingas ut från scenen.

Genom att börja iaktta oss själva, och hur vi emellanåt tar på alldeles för små överlevnadsdräkter kan vi börja växa. Tänk om du befinner dig på en säker relationsplats där kärleken faktiskt bär hela vägen.

Tack A!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se