Thailand 3

”Han var mitt allt och jag kommer aldrig sluta älska honom. Jag är beredd att göra allt för honom!”

Det har gått mer än 6 månader sedan det tog slut med sambon och kvinnan har inte släppt tanken på att få tillbaka honom. Problemet är att han var otrogen mot henne och nu lever med sin nya.

Hon vet att det inte är logiskt att vilja ha tillbaka mannen, men hon kan bara inte komma loss. Han bor i hennes huvud 24/7 och det tär på hennes krafter: ständig förtvivlan, sömnproblem, koncentrationssvårigheter etc. Vill bara lyfta henne ur krigszonen av känslor.

Ju mer vi tänker och känner kring en person, desto djupare sätter det sig i vårt medvetande. Hjärnan vänjer sig vid att nästan uteslutande tänka på Honom eller Henne.

Frågorna som är avgörande att ställa när vi sitter fast: ”är det personen jag älskar eller en drömbild? Är det förälskelse i förälskelsen? Vad är det i mig som gör att jag nöjer mig med torra brödsmulor?”

DET ÄR INTE ALLS OVANLIGT ATT DEN SOM BLIVIT DUMPAD/LÄMNAD IDEALISERAR DEN ANDRA OCH DET SOM VARIT.

Vi behöver avslöja förminskande tankar om oss själva och förstorande om den andra.

Upplevelsen hos en person som inte kan släppa taget byggs ofta upp kring:

– REVANSCH: ”så här skall ingen få göra mot mig och jag skall minsann visa henne/honom!”

– INRE OTRYGGHET: om vi bygger hela vårt liv och identitet kring en annan person gör vi oss själva oerhört sårbara. Trygget på insidan handlar bl.a. om att veta att vårt liv inte faller i och med en annan människas avvisande.

– ”OM JAG BARA…” tänkandet som maler på och där vi skuldbelägger oss själva för att det blev som det blev.

– ICKE ACCEPTANS av att det är över. Man orkar helt enkelt inte ta in fakta.

Känslor kan ta oss till takterrassen med den bästa havsutsikten, ljummen nattluft mot ansiktet och stjärnklar himmel, men också till en sunken mörk källare. Det är inte alltför sällan vi behöver använda vår yttersta vilja, tiden som vän och insikt på insikt för att ta trappstegen uppåt, bort från källaren. Växande kan göra ont.

Nästa inlägg kommer att handla om hur man vänjer sig av med någon och ”laddar ur” romantiska känslor.

Hoppas att du har en fin onsdag kära bloggvän.

Michael Larsen – livscoach