lyssna i relationer

Vi blir chockade, ledsna, arga, sårade, uppgivna etc. Vi går igenom händelseförloppet, analyserar, känner och undrar varför det hände. Vi ser en utbytbar person i spegeln och sveket bosätter sig i våra innersta vrår. Berättelsen kring det inträffade tar form och de två huvudrollsinnehavarna spelar sina roller väl: den svikna och svikaren.

Veckor blir till månader och reprisen bara kör på. Ofta mot vår vilja.

Att släppa taget om historien och det inträffade är inte något vi gör EN gång och sen är det klart. Delete tangenten finns inte framför dig likt ett magiskt elixir.

Avvänjningen kring det som hänt sker varje dag: när du sätter fötterna i golvet vid sängen på morgonen, när du andas, sköljer av ansiktet, formar tankarna, planerar dagen, dricker ditt te eller kaffe, sättet på vilket du klär dig, kroppshållningen då du låser ytterdörren, musiken du väljer att lyssna på, sms:en du skickar eller avstår från, maten du äter, orden du uttalar och ett oändligt antal andra saker. Allt det du gör som formar dig.

Att lägga in en ny replik, annan ljussättning, miljöer och statister kan förändra allt. Hur svårt det inledningsvis än kan vara att ta till sig, är det du som är manusförfattaren. Det som hänt kan vi inte radera, men däremot hur vi väljer att möta framtiden. Den är ingenting abstrakt långt där framme, utan något som sker om en timme, imorgon och en vecka.

Vilka meningar vill du se dina fingrar formulera via tangentbordet? Vilka rader önskar du skall ta utrymme på det vita pappret? Vilka personer behöver du omkring för att återigen kunna höra ditt eget skratt?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare