romantik

Vi kan konstant vara på språng bort från oss själva p.g.a. att vi inte trivs särskilt bra med personen som bor i ”den här” kroppen. Det kan pågå en diskret men konstant dialog på insidan som talar om att du inte duger till. Att du egentligen är en bluff som förr eller senare kommer bli synad. Det är ingen behaglig plats att leva från. Ja, det kan låta som en Bergman film, men det är tyvärr inte alltför få människor som lever i en sådan verklighet. De flesta av oss har nog varit där i perioder.

Frågan är: går det att göra någonting åt det eller är det vårt öde bo i ett mörkt kargt landskap? Går det att släppa in en ljusglimt och ett par extra färger, även om vår personlighet är av den mer allvarliga sorten?

Det handlar om att vara öppen för tanken att vi människor inte hamrade ur sten. Vi KAN förändras och vår ”emotionella DNA” är flexibel. En stor del av hemligheten ligger i vad vi säger till oss själva i tankarna. Istället för att t.ex. säga:

”Jag ÄR deprimerad. Jag är ensam”

KAN DU SÄGA:

”Jag KÄNNER mig för tillfället deprimerad och ensam.”

Det är en oerhörd skillnad på de här uttalandena. I den första meningen ÄR vi nedstämdheten och ensamheten. Vi har blivit och identifierar oss med det vi känner.

I den andra meningen erkänner och ser vi upplevelsen, MEN vi är inte fast, eftersom vi vet att det är ett känslomässigt tillstånd. Känslor är skiftande och tillfälliga. De är utbytbara. Jag har beskrivit det förut här på bloggen: känslor är likt vattnet i en å som flyter fram och du är betraktaren som sitter vid strandkanten och iakttar. Du kan välja om och när du vill kliva ner i vattnet. Upptäckten av att valet finns är extremt viktig.

DU HAR KÄNSLOR, MEN DU ÄR INTE DINA KÄNSLOR. DU ÄR MER ÄN SÅ.

Vad kan du göra en dag som idag för att tycka om ditt eget sällskap?

Gör upp en plan för den här dagen, saker du behöver inhandla för att kunna bjuda dig själv eller vänner/familj på en god middag. Inga undanflykter som: ”jag kan inte laga mat.” Hitta ett recept på en frestande måltid, gå och köp ingredienserna och sätt igång. (Skriv gärna till mig och berätta vad det blev).  Vilken film vill du se ikväll? Hur kan du duka upp för att göra det extra fint? Ta dig ut och spring och belöna dig med en lång varm dusch eller ett bad efteråt. Du kan forma den här dagen. När du gjort det kommer du upptäcka att det finns fler dagar att designa.

Michael Larsen – livscoach