Jag vet inte vad som får en människa att skriva ”äntligen” när en över åttahundra år gammal katedral brinner; en enormt spirituellt laddad symbol för miljarder själar. Om det handlar om att få uppmärksamhet och provocera fram reaktioner, så lyckades personen att få igång många. Här har du och jag ett val!

Nu kommer det intressanta; mina instinkter kommunicerade omedelbart och utan filter: ”jäv…!” I ett par sekunder! Sedan satte reflektion in (något av det viktigaste vi kan göra) och en insikt började ta form: ”äntligen”- människor kan hjälpa dig och mig att träna oss i att bygga värdighetens ointagliga fästning. Genom att bl.a. inte slänga ur oss ”brinna i helvetet” kommentarer och andra yttringar för ilska på sociala medier.

Ilska är en enastående naturresurs om den används på rätt sätt.

Vi kan bli upprörda över att miljardärer ger enorma summor för att återuppbygga Notre Dame och inte till de svältande. Hur vet vi att de inte har gett och fortsätter att ge miljoner euro till de utsatta och hungrande? Måste det alltid finnas en motsättning? De som skriker ut sin frustration gällande de förmögna: vad gör ni själva för andra?

Värdigheten börja med oss själva! Hur vi för oss i världen på alla plan. Vilka avtryck lämnar vi efter oss?

Låt andra vara och trilla inte ner i tillrättavisande-gropen. Du och jag vet det: vi kan inte ändra på en annan människa. Men så mycket vi kan göra för att bära huvudet högt genom livet.

Om du är arg över orättvisorna; gör något! Besök äldre och ensamma, var en förebild för dina och/eller andras barn, var vänlig mot kvinnan eller mannen som jobbar i butiken eller kaféet. Vi behöver göra upp med arrogans och egofixering inom oss själva! Vilket renoveringsprojekt!

Som avslutning: vet att många känner sig ensamma under storhelger som denna: tänker på dig och önskar dig oaser av små leende, även om det i stunder känns tungt att ta ut andetagen. Allt det bästa till dig!

Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar söndagen den 21/4 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach