När jag ser henne är min första tanke: ”OJ! Hon har garanterat fint flyt i allt hon gör. Vad gör hon här?” Utstrålning, vacker, ödmjuk, med beslutsamma steg och ett säkert handslag. Redan efter att bara ha växlat några ord förstår jag att självförtroendet och självkänslan fått sig ett par smällar:

”jag känner mig helt värdelös!” Gapet mellan vad jag först såg och hur hon känner sig på insidan är stort och det smärtar henne. Det är sorgligt.

Det här är SÅ vanligt – en historia av alldeles för lite positiv uppmärksamhet (förutom vid prestation), där ett charmigt leende talar om för världen: ”allt är fint med mig” (förutom i hjärtat).

Självilden filtreras genom tidigare betydelsefulla personer/relationer och tankarna vi upprepar om och om igen. Vi är likt ett kameraobjektiv där zoomen kan vara inställd med optimal skärpa eller ge en suddig och förvrängd verklighet.

Det handlar om att ställa in skärpan så att vi kan se vårt autentiska jag och inte leva enligt speglarna i lustiga huset på Tivoli. Den grandiosa ”felfria” personen behöver justera så att ärren och skuggorna syns, medans den självnedtryckande bara måste få se skönheten i sig själv.

god självbild

Vi är mycket MER ÄN det andra sagt och gjort mot oss genom åren. Ärr kan göra oss till stjärnor.

Michael Larsen – livscoach och mental tränare