Tänk vad den där rösten inombords begränsar oss! Rösten som kommunicerar att vi saknar kompetens, har en motbjudande kropp, en massa havererade förhållanden som gör att ingen vill ha oss, ett självförtroende på noll, ”jag kommer att sitta på singelbänken för resten av livet”, inte klarar oss utan henne eller honom…

Nervimpulser som har sina rötter i en uppväxt, relationserfarenheter, tvivel gällande de egna resurserna, och som via en tanke skickar ut känslosignaler i kroppen. Muren som hindrar oss från att agera!

Under många år höll jag tillbaka mig själv av rädsla för att inte hålla måttet, bli värderad och avslöjad som inkompetent. Det fick mig att missa alldeles för många ”avgångar” som kunnat ta mig ut i ”världen”. Men jag kom till en punkt, vilken jag tror att de flesta av oss förr eller senare hamnar vid: ”ska andra människor få bestämma min destination? Är det inte dags att säga f-off till att lägga kraften i händerna på omgivningen?”

En kvinna som jag för flera år sedan hade som klient, skrev till mig att hon lyckats gå från mannen som under lång tid kontrollerat henne. Han höll hennes starkast rädsla aktiverad: den att på egen hand inte klara sig ekonomiskt. Hon var helt övertygad om att han var den ende i världen som var barriären mellan det trygga livet och ett i misär.

Men hon lyckades bryta sig loss; skaffade en utbildning vilket avsevärt förbättrade hennes handlingsutrymme. Självförtroendet tog fäste inom henne och hon befriade sig själv från rädslans emotionella stryptag. Partnerns förlamande kontroll hade inte längre någon makt över henne.

Vi har alla våra demoner som vi behöver göra upp med. Sluta fly! Stanna och vänd dig om: se hur psykologiska krafter försöker göra dig till en karikatyr av ditt autentiska jag.

Vad kommer att hända när ditt mod blir starkare än rädslan?

När kärleken gör dig självutplånande – webinar söndagen den 15/11 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach