Rollen som man och familjemedlem var djupt rotad inom mig, så när mina barns mamma inte längre ville fortsätta förhållandet, kändes det omöjligt att ta in. Mitt psykologiska matsmältningssystem kunde inte processa att vi nått slutet som par, och många månader av kamp för att släppa taget hade just inletts. Hur skulle jag överleva? Hur?

Jag orkade för att det inte fanns något annat rimligt alternativ!

När jag sitter här och skriver dessa rader har insikter som inte fanns då tagit form:

När någon vill lämna, låt personen lämna. Det gör ont när en relation tar slut och våra omedelbara instinkter vill hålla fast. Vi håller fast vid hoppet om att hon eller han ska ”inse sitt misstag” och ångra sig. Så kanske det blir, men om inte:

Låt den som vill gå få gå! Det är inte vår uppgift att agera emotionella dörrvakter och gå ner på knä i desperata övertalningsförsök, även om det är mänskliga reaktioner.

Kvinnan eller mannen som du har levt tillsammans med, kan välja bort dig ur sitt liv. Behandla henne eller honom med värdighet oavsett din smärta. Den kommer att läka!

Klamra inte dig fast likt ett superlim vid den som inte längre har de rätta känslorna, då det degraderar dig. Ditt självförtroende behöver byggas upp igen, och en del av det är att börja ta in tanken på att det finns en framtid utan din f.d. partner. En levande framtid där du målar om, skaffar nya möbler, nya vänner och vanor. Kärleken kommer med stor sannolikhet att le mot dig igen!

Släpp taget även om det knyter sig i magen och tårarna inte tycks vilja ta slut. Det gör ont att nå fram till destinationen av acceptans. Förfärligt ont!

Vi bör hålla fast och kämpa för det som är avsett för oss. Och kunna kyssa förlusten på pannan och inom oss säga: ”hej då!”

Börja jobba med din person: sätt fötterna mot golvet varje morgon, gå upp och gör det nödvändiga. Var uppmärksam på när du sätter ditt ex på piedestal och gör dig själv till en kärlekstiggare: ”snälla ge mig en chans till! Älska mig! Jag gör allt för dig!”

Stå emot och härda ut impulsen av att vilja skicka ett meddelande som innehåller kärleksförklaringar och/eller anklagelser. Ångesten kommer att klinga av när du inte ger den näring genom övertalningsförsök. Hon eller han är inte längre din samtalspartner som du kan vända dig till för lindring.

Min förlust gjorde att jag lärde känna någonting större inombords – en riktning! Ett syfte! Om jag kunde, så kan du.

Låt personen gå!

När kärleken gör dig självutplånande – webinar söndagen den 15/11 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach