Kärlekens naturlagar består utav tillit, förmåga hos båda partnerna till självrannsakan och självreflektion, ödmjukhet, lyssnandets konst, ärlighet, att kunna ge och ta emot kärlek.

En person med starka narcissistiska drag eller t.o.m. en personlighetsstörning, saknar förmåga och intresse för ovanstående. Personer med ett grandiost ego och avsaknad eller bristande medkänsla, är inte förmögna till att älska.

Det må låta kargt men så är det!

Kärlek går under en kortare period att kopiera, men tiden kommer att avslöja plagiatets urusla kvalitet. Det ligger även nära till hands att bedra sig själv med vackra sagor om att hon eller han innerst inne är den som du alltid har längtat efter. Att din kärlek ska läka personen i fråga.

Hur kan någon som alltid sätter sig själv i första rummet och ser andra som resurser att exploatera, älska?

Vi kan vänta i åratal, ja, t.o.m. ett helt liv på att humanism ska segra. Att kärleken ska omsluta allt, men tyvärr är det ett alltför högt spel med din lycka och ditt liv att hoppas.

N-personen älskar förälskelsen och kan under det första året tillsammans med dig vara den mest attraktiva personen i världen. Men smekmånaderna kommer att ersättas med en krass verklighet. När dopamin och oxytocin ”bägaren” är tömd faller n-personens vackert utsmyckade masker. Hon eller han tröttnar och du möter nu den som kommer att dränera dig på självkänsla och självförtroende.

Du kommer att analysera varför det blev en sådan förvandling, anklaga dig själv för att hon/han inte är lika attraherad och omtänksam längre.

Svaret är egentligen inte särskilt långt borta: när det saknas medkänsla står vi vid, eller har klivit in bakom det psykologiska helvetets portar. Utan medkänsla och med ett ointresse för partnerns behov, finns det heller ingen kärlek. Gör slut med hoppet om att hon eller han ska vakna och älska dig!

Det går att läka, återigen skratta och förundras, känna tillit och älska, men vi behöver tid att förstå vad vi har varit med om. Tack och lov är de flesta människor omtänksamma och genuina i sin vilja att vilja varandra väl.

”Det som narcissisten gör med dig & så blir du fri från det psykologiska nervgiftet” – webinar 2/7. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationsterapeut