En kvinna berättar:

”Jag har blivit sårad ett par gånger för mycket. Jag vill naturligtvis få känna kärlek, men tilliten är borta. Har dessutom ett otryggt ambivalent anknytningsmönster så stabilitet är superviktigt för mig.”

I våra relationer behöver de flesta av oss få känna både trygghet och äventyr. Förutsägbarhet och spänning. Om tvåsamheten enbart består av trygghet tar tristess vid, och om det enbart finns lust och äventyr, har drama snart slukat allt i sin väg.

Ett stort antal av människorna som jag pratar med och möter under mina föreläsningar, vill känna tillit, men p.g.a. tidigare relationssmärta har de blivit väldigt försiktiga. Med all rätt!

Det tar tid att lära känna en annan människa. Det tar tid innan vi vet vem hon eller han innerst inne är, eftersom vi till naturen vill visa upp våra allra bästa sidor. Särskilt inför någon som vi känner attraktion.

För personer med en ambivalent anknytning, är det särskilt viktigt att ord och handling är i synkronicitet. En dejt eller partner som bedyrar sin kärlek och inte är känslomässigt tillgänglig, skapar oro.

Det är bra att kvinnans emotionella självbevarelsedrift är stark. Samtidigt bör vi inse att livet kan överraska oss och att det finns personer som vi båda kan känna attraktion inför, och som det även går att lita på. Vet att många på ett mentalt plan vet att det är så, men djupare känslomässiga lager upplever någonting helt annat. Det råder en klassisk konflikt mellan förnuft och känsla.

Till dig med en otrygg ambivalent anknytning: det går att utveckla en större trygghet i sin otrygghet. Vi kan bli mer självständiga utan att bygga alltför höga murar. Vi måste inte ha ett förhållande även om den sociala pressen kan vara stark. Det finns en risk att bli sårad, men vi överlever.

Sök inte stöd och bekräftelse från den som är rastlös och en dålig lyssnare. Håll dig borta från den som söker kickar och vill ta framtiden med dig ”som den kommer.” Du behöver mer än enbart attraktion! Du behöver kärlek och någon som står stadigt vid din sida, även då det blåser och regnar.

Om vi är tvungna att välja, är det bättre att vara singel och trygg i det egna sällskapet än att vara otrygg i tvåsamheten.

”Anknytningsmönster & varför du blir den du blir i dina relationer” – webinar 7/7. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationsterapeut