vy, relationer, kärlekHar funderat en del sen jag såg den enorma responsen på mina inlägg om narcissism. En av slutsatserna är att N personligheter har ett gigantiskt inflytande på andras liv. Då särskilt över partnerns, vilket leder till en igenkänningsfaktor som verkligen berör oss alla.

Jag vet inte exakt hur många människor som har diagnosen narcissistisk personlighetsstörning. Men en sak vet jag; det finns en hel del bärare av N drag.

Vi lever dessutom i ett samhälle där N personerna har en fantastisk arena att spela på: de sociala medierna. Det extrem självbekräftande ligger bara några skärmtouch bort.

Vi har alla en eller ett par punkter där vi kan känna igen oss på den N checklistan. Det kan göra oss lite oroliga: ”tänk om jag?”

Vet du vad? N personligheten ställer aldrig sig själv den frågan och uppehåller sig dessutom inte vi oron över att passa in på en diagnos. De psykologiska försvarsmurarna är alldeles för höga och intakta. Har du någon gång försökt hålla i en levande ål?

När frågade han/hon dig senast om hur du känner det? Hur du mår? Dina behov och önskningar? När handlade inte allt om ”vad du utsatt mig för…hur sårad jag är…me, myself and I…”?

När vi genom kommentarerna här på bloggen känner igen oss i andras berättelser blir det så tydligt: ”jag är där! Eller: ”exakt så såg mitt förhållande ut!”

Det är både skrämmande och ger en lättnad. Vi börjar förstå sammanhangen. Varför vi känt oss paralyserade, självanklagande, kroniskt stressade och nervösa, otillräckliga och vänt ut och in på oss själva.

Vi kan läka och läkas genom berättelserna vi delar och läser. Den djupare förståelsen av vår situation gör att vi kan mobilisera styrka till att förändra. Insikterna i kombination med handling gör att ingenting mer blir sig likt. Solstrålar mot ansiktet frestar till någonting större.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare