kärlek och relationer

Det är få saker som kan göra så ont som när en f.d. har gått vidare och träffat en ny partner (om vi fortfarande bär på romantiska känslor). Ensamheten och känslan av misslyckande blir ännu mer påtaglig nu när han/hon har någon annan nära. Om vi inte känt emotionell smärta tidigare, är det nu det händer. Ett system i kaos. Smack!

Självbilden, självförtroendet, planerna för framtiden och minnena åker på smäll efter smäll. ”Var det vi hade tillsammans bara en enda stor lögn? Hur kunde han gå vidare så snabbt? Och hon som är mamma till mina barn…”

Den vi en gång stod så nära har förvandlats till en främling. Den sista samtalspartnern vi kan vända oss till. Om maktlöshet tidigare var ett ord, är det nu en verklighet med bitter smak.

Det är en enormt tuff insikt (fick den själv en gång) – vi kan inte styra över en annans beslut. Din f.d. är helt fri i sina val.

Det finns två motsatta lägen som skapar din verklighet:

  1. icke acceptans
  2. acceptans

Det första resulterar i lidande. Vi vill styra och kontrollera. Häver ur oss sarkastiska kommentarer och andra hårda ord. Vi är både gisslan och gisslantagare i våra egna tankar och känslor. Oh ja!! Stinget känns!

För att slippa frustrationen kanske vi börjar anklaga, smutskasta, göra det svårt gällande överlämnande/mottagande av barnen, ekonomiska påtryckningar, sms terror…

Kroppens kroniska alarmberedskap bryter ned. Att röra sig bort från detta destruktiva måste vara första prioritet.

Jag hör och ser dem som säger: ”jag älskar henne/honom över allt annat!” Och med andra handen utövas härskartekniker. Det är inte kärlek! Kärleken vill väl, oavsett vad!

Det tar tid att komma till acceptansläget och som bekant är det få av oss som har en on/off knapp där vi plötsligt bara har fattat det.

Första steget mot genuin acceptans är den starka längtan och viljan till att acceptera: ”jag vill ha det bättre än så här!”

Det är ok att känna, men att agera ut mörka känslor mot en annan, är allt annat än grönt. Det är vårt eget ansvar att göra vad som än behövs för att leva med värdighet.

Vilka handlingar och vanor gällande din f.d. låter du forma din person? Vem vill du vara den 2 juli 2016?

Fortsättning följer…

Allt det bästa till dig en dag som denna min bloggvän!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare