varaNågon skrev: ”hur börjar man älska sig själv?” Jag har en lite försiktig inställning till det här med självkärlek eftersom det finns så många misstolkningar, avarter (narcissism) och andra dåliga imitationer.

Låt mig ändra riktningen på frågan lite: hur älskar vi en annan? Tänk på någon du älskar eller har älskat – hur gjorde du? Det bara var antar jag: närhet, tillit, respekt, se bortom brister, förståelse, förlåtande attityd m.m. Kärleken vill alltid det bästa.

När det kommer till oss själva blir det mer problematiskt. Varför? Varför förtjänar inte jag härinne det underbart omtänksamma?

Vi anklagar och kallar oss själva: ”idiot! Hur kunde jag vara så dum? Jag är fet, misslyckad, outbildad, gammal, osäker” osv. Tänk om vi pratade så med våra små! Varför säger vi det då till våra Jag?

Den genuina kärleken till den egna personen kan liknas vid den till ett barn: vi GER för att vi vet att det är det enda rätta. Det sker villkorslöst. Vi förhandlar inte och säger: ”om du gör det här och det här skall du få kärlek.” I alla fall inte i dess äkta form.

VARFÖR ÄR DET GRÖNT LJUS ATT BEGÅ ÖVERGREPP PÅ OSS SJÄLVA?

Kanske kommer det från rädslan att vi skall ”tro att vi är något.” Jante som en del av en kultur där det är bättre att trycka till sig själv än att uppfattas som uppblåst? Att hålla sig själv nere i förebyggande syfte.

Vad händer om vi börjar tycka om oss själva och slutar lyssna till koderna av ärvd litenhet? Vad sker i våra liv när vi slutar dela ut självvärdet (ett ord att låta sjunka in) till allmän poängsättning – en partner eller ett ex?

Vi behöver en beskyddande och kärleksfull inställning till oss själva: vara förlåtande gällande misstagen vi alla begår och istället se allt som ett lärande.

NÄR ÅKLAGAREN I DITT HUVUD TAR LÅNGVARIG SEMESTER KAN DITT SANNA JAG TA PLATS.

Om du inte vet hur du skall börja älska din egen person, så byt ut ordet älska mot att respektera och tycka om. Se över dina vanor (allt det där du upprepar dag efter dag).

Tänk om du kunde börja tycka om dig själv (gäller inte N personer) upp till åtminstone 25 procent av den du älskar. Vilken början!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare